Amir Abd Hamid


Kuala Lumpur: Seramai 2,586 perwakilan Umno daripada 192 bahagian seluruh negara yang menghadiri Perhimpunan Agung Umno (PAU) Khas hari ini sebulat suara meluluskan usul pindaan Perlembagaan Umno.

Usul yang diluluskan secara rasminya itu membolehkan Majlis Kerja Tertinggi (MKT) diberi pilihan menentukan tempoh masa pemilihan parti.

Hari bersejarah bagi parti itu berlangsung di Dewan Merdeka Pusat Dagangan Dunia (WTC) di sini, hari ini.

Dengan kelulusan rasmi itu, MKT Umno akan diberi dua pilihan di bawah fasal 10.16 Perlembagaan Umno, sama ada untuk melanjutkan selama 18 bulan tempoh pemilihan parti atau dalam tempoh enam bulan selepas Pilihan Raya Umum (PRU) selesai diadakan.

Terdahulu, draf pindaan Fasal 10.16 Perlembagaan Umno itu dibentangkan Naib Presidennya, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin selaku Pengerusi Jawatankuasa Perlembagaan dan Peraturan Umno.

Usul pindaan itu bertujuan memastikan seluruh kekuatan parti dapat digemblengkan bagi menghadapi PRU tanpa sebarang ancaman dan risiko perpecahan.

Sebelum draf pindaan perlembagaan itu dibacakan Mohamed Khaled, Presiden Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menyampaikan ucapannya, antara lain menyentuh usaha pindaan itu dibuat sesuai dengan kehendak politik semasa, selain menjadikan Umno kekal relevan sepanjang zaman.

AHMAD Zahid diiringi Ismail Sabri tiba pada Perhimpunan Agung Khas Umno 2022 di WTC Kuala Lumpur. Turut hadir, Pengerusi Tetap UMNO, Tan Sri Badruddin Amiruldin, Naib Presiden Umno, Datuk Seri Mahdzir Khalid dan Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Ahmad Maslan. FOTO Asyraf Hamzah
AHMAD Zahid diiringi Ismail Sabri tiba pada Perhimpunan Agung Khas Umno 2022 di WTC Kuala Lumpur. Turut hadir, Pengerusi Tetap UMNO, Tan Sri Badruddin Amiruldin, Naib Presiden Umno, Datuk Seri Mahdzir Khalid dan Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Ahmad Maslan. FOTO Asyraf Hamzah

Turut hadir dalam PAU Khas itu, Timbalan Presiden Umno, Datuk Seri Mohamad Hasan, dua Naib Presiden, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Datuk Seri Mahdzir Khalid, Ahli MKT serta kepimpinan sayap Umno.

Ketika memulakan PAU Khas, Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Ahmad Maslan menyatakan ia dipanggil seiring ketetapan di bawah Fasal 8.5 dan Fasal 30 Perlembagaan Umno dan sudah dipersetujui dalam mesyuarat MKT, 14 April lalu.

Sejak 1990 sehingga kini, Umno sudah melakukan sebanyak tiga kali pindaan perlembagaannya, berkait dengan soal pemilihan parti.

Pada 1987, Presiden Umno ketika itu mencadangkan, supaya parti memperkenalkan sistem 10 undi bonus, bagi setiap pencalonan untuk jawatan presiden dan timbalan presiden.

Kemudian, pada 1998, perlembagaan Umno dipinda lagi dengan memperkenalkan sistem kuota pencalonan bagi jawatan-jawatan tertinggi parti.

Kali terakhir dipinda pada 2009, dengan membuka ruang pemilihan lebih luas, apabila kuasa memilih tidak lagi terletak di tangan 2,510 perwakilan sewaktu PAU, namun diperluas ke peringkat perwakilan bahagian, membabitkan seramai 146,500 orang.

Cadangan pindaan perlembagaan Umno bagi melanjutkan tempoh pemilihan parti itu, sebelum ini dibawa Ketua Pemuda Umno, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki ketika menyampaikan ucapan dasarnya pada Perhimpunan Agung Pemuda UMNO 2021, Mac lalu.

Kemudian, MKT menerima usul pindaan itu pada mesyuarat 18 Mac lalu untuk dibawa ke PAU 2021, seterusnya diluluskan perwakilan pada 19 Mac lalu.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 15 Mei 2022 @ 4:13 PM