Nurul Amanina Suhaini


POLIS Diraja Malaysia (PDRM) Kontinjen Johor membuka 398 kertas siasatan berkaitan pinjaman along sejak awal tahun hingga Ogos lalu.

Ketua Polis negeri Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, ia merangkumi 118 kes yang disiasat oleh Jabatan Siasatan Jenayah dan 280 kes lagi disiasat Jabatan Siasatan Jenayah Komersil.

Menurut beliau, hasil maklumat dan risikan antara 15 Ogos hingga 23 Ogos lalu, pihaknya menumpaskan satu sindiket along dengan menahan 12 individu menerusi beberapa siri serbuan di sekitar Johor Bahru, Batu Pahat, Selangor dan Kuala Lumpur.

"Pada 15 Ogos lalu, Jabatan Siasatan Jenayah, Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor menahan sembilan lelaki tempatan berusia 23 hingga 36 tahun di beberapa lokasi.

"Ia membabitkan seorang suspek yang ditahan di sebuah apartmen di Bandar Metropolitan Kepong, Kuala Lumpur. Tujuh lagi suspek ditahan di sebuah rumah kedai di Pusat Perdagangan Danga Utama, Tampoi. Suspek kesembilan ditahan di Kampung Sungai Suloh, Batu Pahat," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Majlis Penyerahan Kereta Peronda Kontinjen Johor di IPK Johor hari ini.

Menurut beliau, pada 22 Ogos lalu, Jabatan Siasatan Jenayah Komersil, IPK Johor menahan tiga individu berusia 29 hingga 46 tahun di lokasi berasingan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Sepang, Skudai dan Johor Jaya.

"Taktik sindiket along ini ialah mensasarkan warga tempatan yang bekerja di Singapura dengan memberi pinjaman secara dalam talian, mangsa tidak berjumpa secara bersemuka dengan along terbabit.

"Jika mangsa gagal melunaskan hutang, along akan mencari alamat tempat tinggal mangsa dan menyimbah atau menconteng rumah mangsa menggunakan cat merah selain membaling molotov cocktail," katanya.

Menurut beliau, along terbabit turut merantai rumah peminjam yang gagal membayar mengikut masa ditetapkan selain meninggalkan nota berbaur ugutan.

Katanya, hasil siasatan mendapati, sebahagian besar peminjam adalah kaki judi. Sebahagian kecil pula meminjam untuk memulakan perniagaan.

"Hasil semakan telefon dan kad sim yang dibeli secara pukal turut mendapati, nombor digunakan along ini terbabit dengan kes di Selangor, Perak, Kedah, Kuala Lumpur, Sarawak, Negeri Sembilan, Melaka, Pulau Pinang dan Sabah.

"Malah, along ini turut menawarkan kerja-kerja khianat itu kepada peminjam sekiranya peminjam ingin melupuskan baki hutang," katanya.

Kes disiasat mengikut Seksyen 427 Kanun Keseksaan, Seksyen 435 Kanun Keseksaan, Seksyen 436 Kanun Keseksaan, Akta Pencegahan Jenayah 1959 (POCA), Seksyen 5(2) Akta Pemberi Pinjam Wang 1951, Seksyen 29B (1) Akta Pemberi Pinjam Wang 1951 dan Seksyen 29B (2) Akta Pemberi Pinjam Wang 1951.

Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay menunjukkan gambar suspek serta barang barang yang dirampas selepas polis Johor yang berjaya menumpaskan kes sindiket Ah Long dalam operasi yang di jalankan di sekitar Johor Bahru, Batu Pahat dan Kuala Lumpur ketika mengadakan sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontijen Johor. FOTO ZAIN AHMED
Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay menunjukkan gambar suspek serta barang barang yang dirampas selepas polis Johor yang berjaya menumpaskan kes sindiket Ah Long dalam operasi yang di jalankan di sekitar Johor Bahru, Batu Pahat dan Kuala Lumpur ketika mengadakan sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontijen Johor. FOTO ZAIN AHMED

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 1 September 2020 @ 1:57 PM