ANGGOTA penyelamat mengangkat mayat yang ditemui dipercayai warga Indonesia.
ANGGOTA penyelamat mengangkat mayat yang ditemui dipercayai warga Indonesia.
Rabi ‘Atul ‘Adawiyah Ismail dan Harun Yahya


Daro: Operasi mencari dan menyelamat (SAR) mangsa kapal karam berhampiran Kampung Betanak, Pulau Bruit, di sini, yang memasuki hari kedua membuahkan hasil apabila mayat seorang lelaki ditemui, semalam.

Mayat yang masih belum diketahui identiti itu ditemui penduduk kampung yang turut membantu operasi SAR di kawasan perairan Kampung Salah Kechil, di sini, jam 12 tengah hari.

Timbalan Pengarah Operasi Daerah Maritim Kuching, Komander Maritim Shahref Steve Mac Queen Abdullah berkata, mayat itu dihantar ke Kampung Betanak untuk pengecaman oleh keluarga sebelum dihantar ke Hospital Daro untuk bedah siasat.

Menurutnya, operasi SAR diperluaskan ke radius 24 kilometer dari pesisir pantai untuk keempat-empat sektor pencarian.

“Kita meneruskan operasi SAR bagi mengesan tiga lagi mangsa yang masih hilang dengan kerjasama bomba, Pasukan Polis Marin (PPM), Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) dan Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA),” katanya dalam kenyataannya di sini, semalam.

Sementara itu, Pemangku Ketua Polis Daerah Matu-Daro Inspektor Mohamad Fariz Ayub berkata, ahli keluarga mangsa yang menunggu di Kampung Betanak di Pulau Bruit di sini, juga menjelaskan mayat itu bukan ahli keluarga mereka.

“Ketika melakukan pengecaman, keluarga menafikan mayat itu mangsa ahli keluarga mereka yang hilang.

“Berkemungkinan, mayat itu adalah warga Indonesia Angga Wahyudi, anak kapal yang berusia 24 tahun yang dilaporkan hilang sebelum ini,” katanya.

Dalam kejadian malam Ahad lalu, sebuah kapal bermuatan batu dari Sebuyau, Samarahan karam ke Pulau Bruit, karam di perairan berhampiran Kampung Betanak, antara jam 9 hingga 10 malam.

Lima warga tempatan dan seorang warga Indonesia berusia 20 hingga 50 tahun terbabit dalam kejadian itu. Dua anak kapal, Melvin Francis, 20, dan Kennyu Clement, 19, selamat, seorang lelaki baru ditemui dan tiga masih hilang.

Mereka yang hilang Pawi Nyawan, Kamal, Mira, dan Angga Wahyudi.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 29 November 2016 @ 7:45 AM