Anggota penyelamat mengangkat mayat Abang Kamal yang ditemui kira-kira lima batu nautika dari Kampung Penipah, Pulau Bruit, semalam.
Anggota penyelamat mengangkat mayat Abang Kamal yang ditemui kira-kira lima batu nautika dari Kampung Penipah, Pulau Bruit, semalam.

Daro: Mayat lelaki, kru kapal yang karam di perairan Pulau Bruit, di sini malam Sabtu lalu, ditemui pasukan mencari dan menyelamat tengah hari, semalam.

Mayat Abang Kamal Abang Awi, 30, ditemui terapung oleh anggota Unit Udara Polis kira-kira lima batu nautika dari Kampung Penipah, Pulau Bruit, di sini, pada jam 12.20 tengah hari.

Pemangku Ketua Polis Daerah Matu/Daro, Inspektor Mohamad Fariz Ayub berkata, mayat itu kemudian dibawa menggunakan bot ke pusat operasi SAR di Kampung Betanak.

“Bapa mangsa serta rakan sekerjanya yang menunggu di pusat operasi membuat pengecaman dan mereka mengesahkan mayat itu adalah Abang Kamal Abang Awi berdasarkan beberapa tanda pada lengannya,” katanya.

Beliau berkata, operasi kini diteruskan bagi mencari dua lagi mangsa yang masih hilang iaitu kapten kapal, Pawi Nyawan, 50 dan isteri Abang Kamal yang hanya dikenali sebagai Mira.

Sementara itu, dua ahli keluarga warga Indonesia, Angga Wahyudi, 24, tiba di negeri ini dan dibawa ke Hospital Daro untuk membuat pengecaman mayat jam 3 petang, semalam.

Abang mangsa, Nyamin Fajar mengesahkan mayat yang ditemui, tengah hari kelmarin itu adalah Angga Wahyudi. Ketika ini, dia masih menunggu dokumen dari Konsulat Indonesia di Kuching untuk membawa balik jenazah ke kampung asalnya di Cilacap, Jawa Tengah.

Dalam kejadian kira-kira jam 9 malam, Sabtu lalu, kapal Jin Fiat No.1 bersama enam anak kapal yang dalam perjalanan dari Sebuyau untuk menghantar batu kelikir ke Tanjung Manis, karam di Laut China Selatan, kira-kira tiga batu nautika dari Kampung Betanak, Pulau Bruit.

Dua daripada kru kapal berkenaan iaitu Melvin Francis, 20 dan Kenny Clement, 18, ditemui selamat selepas berpaut selama lapan jam di belakang kapal berkenaan yang terbalik.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 30 November 2016 @ 8:02 AM