AHMAD Zahid mengadakan pertemuan dengan Timbalan Menteri Keselamatan Awam Vietnam, Bui Van Nam sempena Mesyuarat Antarabangsa bagi Memerangi Keganasan: Pergerakan Rentas Sempadan oleh Pengganas.
AHMAD Zahid mengadakan pertemuan dengan Timbalan Menteri Keselamatan Awam Vietnam, Bui Van Nam sempena Mesyuarat Antarabangsa bagi Memerangi Keganasan: Pergerakan Rentas Sempadan oleh Pengganas.
BERNAMA

Bali: Malaysia menawarkan untuk berkongsi pengalamannya dan amalan terbaik dalam memerangi ancaman keganasan di peringkat antarabangsa, kata Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, semalam.

Beliau berkata, Malaysia berjaya mengambil langkah bagi mengukuhkan struktur undang-undang dalam menghadapi ancaman pengganas dengan mewujudkan undang-undang baharu serta meminda beberapa undang-undang tertentu.

“Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 digubal bertujuan menjaga keselamatan dan ketenteraman awam. Tahun lalu kami memperkenalkan Akta Pencegahan Keganasan (POTA) 2015. Ia adalah undang-undang pencegahan khusus bagi menangani ancaman pengganas.

Akta ini untuk mencegah pelakuan atau menyokong perbuatan pengganas yang melibatkan organisasi pengganas yang tersenarai dalam negara atau di mana-mana negara asing,” katanya ketika menyampaikan ucapan pada Mesyuarat Antarabangsa bagi Memerangi Keganasan: Pergerakan Rentas Sempadan oleh Pengganas, di sini, semalam.

Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri berkata kemunculan fenomena baharu, pejuang pengganas asing (FTF) yang semakin pantas melebarkan sayapnya dan semua orang perlu menghentikannya.

“Malaysia bimbang mereka yang berhasrat menyertai Daish, termasuk warga asing menggunakan negara kami sebagai transit sebelum meneruskan misi mereka untuk berkhidmat dengan Daish di Iraq dan Syria. Militan yang pulang ke Malaysia membawa ideologi radikal mereka untuk mempengaruhi orang lain dan ia perkara yang serius bagi kami,” tambah beliau.

Ahmad Zahid berkata, Malaysia bimbang ancaman pengganas khususnya ancaman Daish dan baru-baru ini serangan pengganas yang berlaku di Istanbul serta serangan di Masjid Nabawi di Madinah, Arab Saudi membuktikan negara Islam juga tidak terkecuali daripada ancaman itu.

“Sehubungan itu, saya mahu menekankan bahawa Daish tidak mewakili Islam, tetapi sebuah pergerakan radikal berdasarkan ideologi radikal,” katanya.

Ahmad Zahid berkata, untuk mengatasi masalah itu, kerajaan Malaysia memperkenalkan Akta Langkah-langkah Khas Menentang Keganasan di Luar Negara (SMATA) 2015 yang membolehkan penggantungan dan membatalkan dokumen perjalanan Malaysia jika individu itu menyertai pertubuhan pengganas yang disenaraikan.

Beliau berkata, selain itu, Malaysia juga menandatangani perjanjian ekstradisi dan kerjasama bantuan undang-undang dengan beberapa negara dan perjanjian itu amat berguna untuk mengesan pergerakan penjenayah buruan dan boleh juga digunakan bagi proses pendakwaan pengganas di negara lain.

Bagi Malaysia, keselamatan sempadan penting untuk menghentikan pergerakan pengganas. Di pintu masuk kami, Jabatan Imigresen memantau setiap individu yang melalui pusat pemeriksaan.

“Data mereka diperiksa di bawah ‘senarai suspek’ dan senarai itu sentiasa dikemas kini dan diselia pihak berkuasa Malaysia yang bekerja rapat dengan badan antarabangsa yang melaksanakan larangan perjalanan termasuk Interpol dan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa Bersatu,” katanya.

Timbalan Perdana Menteri berkata, keselamatan di sepanjang sempadan sedang dipertingkat dan Malaysia juga melaksanakan Sistem Saringan Awal Penumpang (APSS) untuk menambah baik dan mengetatkan kawalan sempadan iaitu penumpang udara disemak terlebih dahulu sebelum memasuki Malaysia.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 11 Ogos 2016 @ 9:13 AM