Muhammad Saufi Hassan

Peranti boleh pakai seperti jam pintar bukan lagi satu aksesori untuk pengguna malah sudah menjadi 'jurulatih maya' serta peranti yang boleh menjejak aktiviti harian pengguna.

Namun, wujud persepsi bahawa jam pintar ini tidak memiliki 'style' atau gaya, tetapi Samsung menerusi Galaxy Watch6 menampilkan sisi berbeza dengan rekaan elegan dan sesuai digunakan tidak mengira masa atau tempat.

Pemuka yang direka dengan bentuk bulat sesuai untuk semua jenis aktiviti sama ada riadah ketika waktu lapang ataupun menghadiri majlis rasmi tanpa sebarang kejanggalan.

Menyentuh aspek teknikalnya, Galaxy Watch6 ini didatangkan dengan empat variasi iaitu Galaxy Watch6 Classic serta Galaxy Watch6 bersama pemuka 47mm serta 44mm dan dua lagi variasi sama dengan pemuka 40mm dan 43mm.

Bagi Galaxy Watch6, ia dilengkapi dengan pemuka 44mm yang dikuasakan dengan cip pemproses 1.4GHz serta storan dalaman 16GB.

Peranti ini juga mempunyai paparan pemuka 1.5 inci dengan keupayaan versi Bluetooth V5.3 serta dilengkapi dengan sensor accelerometer, barometer dan beberapa sensor lain.

Paparan untuk jam pintar ini menggunakan Super AMOLED dengan resolusi 480 x 480 dengan julat warna 16 juta.

Paling mencuri tumpuan adalah peranti ini boleh dikatakan tidak mempunyai bezel sekali gus memberikan paparan paling optimum kepada pengguna.

Menerusi Galaxy Watch6, Samsung turut memperkenalkan ciri reka bentuk baharu yang dipanggil 'One-Click', yang menjadikannya lebih mudah untuk menukar jalur dengan klik literal butang untuk keperluan gaya anda yang sentiasa berubah.

Penulis secara peribadi adalah peminat tegar jalur sukan grafit dan pemuka bulat yang memberikan jam tangan rasa lebih licin.

Watch 6 juga mempunyai paparan yang lebih bertenaga, resolusi lebih tinggi dengan kecerahan puncak mencecah 2,000 nits, meningkat daripada maksimum model terakhir iaitu 1,000 nits.

Skrin juga 20 peratus lebih besar, menjadikannya lebih mudah untuk membaca teks.

Hayat bateri yang sentiasa dipamerkan (AOD) menghabiskan hayat bateri Watch 5 dengan cepat.

Galaxy Watch6 dilengkapi dengan bateri yang lebih besar untuk menyokong paparan yang lebih besar dan cerah tahun ini.

Samsung mendakwa jam tangan itu harus berjalan sehingga 30 jam dengan AOD dihidupkan dan sehingga 40 jam dengan ia dimatikan.

Ini sesuai untuk orang sibuk yang mahukan jaminan bahawa jam tangan akan berfungsi selepas lapan jam sehari bekerja sebelum pergi ke gim dan sekali lagi, untuk penjejakan tidur.

Selepas menggunakan jam tangan selama satu atau dua hari (terutamanya untuk penjejakan senaman), penulis dapat mengecas jam tangan kepada kira-kira 80 peratus, atau hampir penuh, dalam masa kurang daripada 30 minit menggunakan ciri pengecasan pantas, menambah sekurang-kurangnya lapan jam lagi hayat bateri setiap kali.

Peranti ini menampilkan ciri 'Pemberitahuan Irama Jantung Tidak Teratur' (IHRN), yang baharu untuk Samsung.

Pengguna juga boleh membuat pelan senaman yang unik dengan mengambil kira metrik dan matlamat utama.

Sejak pelancaran Galaxy Watch 4, Samsung membuat satu titik untuk mengembangkan penjejak senamannya dengan lebih 95 senaman dan sukan unik untuk dijejaki pada muka jam, pengguna juga boleh membuat senaman tersuai mereka sendiri.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 24 Oktober 2023 @ 9:01 AM