LOGO Telegram. FOTO AFP
LOGO Telegram. FOTO AFP
BERNAMA

Kuala Lumpur: Telegram sedia menjalinkan hubungan kerja lebih erat dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) bagi membendung jenayah siber.

Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil berkata, komitmen itu dinyatakan selepas Telegram mengadakan pertemuan dengan beliau di Ibu Pejabat PDRM Bukit Aman, di sini, hari ini.

Beliau berkata turut hadir dalam pertemuan itu ialah Pengerusi SKMM Tan Sri Salim Fateh Din, Ketua Polis Negara Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Datuk Seri Ayob Khan Mydin Pitchay dan beberapa pegawai tertinggi PDRM.

"Dalam mesyuarat selama sejam itu, saya telah menegaskan bahawa terlalu banyak kes jenayah seperti penipuan pelaburan palsu, pedofilia, pornografi dan jenayah dalam talian lain berlaku di (dalam aplikasi) Telegram.

"Kami juga telah menyampaikan pandangan tegas berhubung peri penting Telegram dan mana-mana aplikasi pemesejan atau media sosial untuk sentiasa akur dan patuh kepada undang-undang Malaysia," katanya dalam kenyataan hari ini.

Sementara itu Fahmi berkata, sejak Januari 2020 hingga Mei 2023, jumlah kerugian yang ditanggung rakyat Malaysia akibat pelbagai aktiviti penipuan menerusi Telegram mencecah RM45 juta, justeru kerajaan tidak akan berdiam diri dan membenarkan penjenayah berselindung di sebalik identiti palsu.

"InsyaAllah, pertemuan hari ini adalah permulaan yang baik dalam kerjasama rentas agensi bagi memastikan Telegram akan lebih selamat untuk digunakan," katanya.

Pada 7 Jun lalu, Kementerian Komunikasi dan Digital menggesa Telegram mengadakan pertemuan dengan SKMM dalam masa terdekat bagi mengelak tindakan berhubung beberapa isu keselamatan siber.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 19 Jun 2023 @ 6:39 PM