Gambar Hiasan
Gambar Hiasan
Reuters

Yangon: Pertempuran sengit antara tentera Myanmar dan pemberontak etnik bersenjata telah memaksa kira-kira 5,000 orang melarikan diri merentasi sempadan negara itu ke Thailand minggu ini, kata pegawai dan media pada Khamis.

Pertempuran tercetus apabila pemberontak di selatan Karen menyerang pos pengawal sempadan tentera, menurut laporan akhbar Inggeris Khaosod Thailand dan BBC Burma.

Kerajaan tentera Myanmar, yang menggulingkan kerajaan yang dipilih dalam rampasan kuasa pada 2021, sedang bergelut dengan pemberontakan bersenjata di kawasan besar negara itu dan telah menghadapi kecaman global kerana tindakan kerasnya terhadap pergerakan pembangkang dan prodemokrasi.

Kira-kira 5,000 orang, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, telah menyeberang ke wilayah Tak di Thailand, dan berlindung di tempat perlindungan sementara yang disediakan oleh penduduk tempatan, menurut pegawai Thailand dan seorang pekerja bantuan.

"Ramai orang menyeberangi sempadan sejak semalam dan ada juga yang masih menunggu di sebelah Myanmar untuk menyeberang. Orang ramai tidak mempunyai air minuman yang mencukupi atau sebarang tandas buat masa ini," kata seorang pekerja amal, yang enggan namanya didedahkan, kepada Reuters.

Thailand berkata tentera udaranya memantau keadaan dan "bersedia menghantar penerbangan rondaan jika ruang udara Thailand dilanggar".

"Pusat perintah sempadan Thai-Myanmar di wilayah Tak bekerjasama dengan agensi berkaitan untuk memberikan keselamatan dan memberi bantuan mengikut prinsip kemanusiaan kepada semua mereka yang melarikan diri daripada pertempuran di Myanmar," kata kerajaan wilayah dalam satu kenyataan pada Khamis.

Jurucakap junta Myanmar tidak menjawab panggilan telefon untuk mendapatkan komen.

Pertempuran telah berlaku di banyak kawasan luar bandar di seluruh Myanmar, dan kumpulan hak asasi manusia menuduh tentera menyasarkan orang awam dalam serangan udara dan operasi darat. Minggu lalu, sekurang-kurangnya lapan orang awam, termasuk kanak-kanak, terbunuh dalam serangan udara di sebuah kampung di barat laut Myanmar.

Pemerintah tentera Myanmar berkata mereka memerangi "pengganas" dan menafikan mereka menyasarkan orang awam.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 6 April 2023 @ 5:07 PM