LEMBU jantan berusia 13 tahun dari Cheshire, di Massachusets memasuki GWR apabila dinobatkan benda hidup boleh dikemudi tertinggi di dunia. FOTO Agensi
LEMBU jantan berusia 13 tahun dari Cheshire, di Massachusets memasuki GWR apabila dinobatkan benda hidup boleh dikemudi tertinggi di dunia. FOTO Agensi
Agensi

Washington: Seekor lembu jantan berusia 13 tahun dari Cheshire, di Massachusets memasuki senarai Rekod Dunia Guinness (GWR) apabila dinobatkan benda hidup boleh dikemudi tertinggi di dunia dengan ketinggian 1.87 meter (m).

Oddity Central melaporkan lembu coklat baka Switzerland diberi nama Tommy itu tinggal bersama keluarga Balawender di ladang mereka di Cheshire, sejak berusia sehari selepas dibeli dengan harga hanya kira-kira AS$10 (kira-kira RM46).

Laurie Balawender berkata, dia melihat Tommy lebih sebagai ahli keluarga daripada aset, jadi keluarga mereka tidak mempertimbangkan untuk menjualnya.

"Lembu coklat Switzerland umumnya mempunyai badan yang besar untuk lembu tenusu, tetapi ia dianggap sebagai baka bersaiz sederhana, yang menjadikan Tommy agak aneh.

"Tommy mempunyai berat kira-kira 1,361 kilogram (kg) yang menjadikannya memang berat untuk lembu daripada bakanya itu dan ia mempunyai rangka yang sepadan dengan berat berkenaan iaitu setinggi 1.87 m

"Walaupun saiznya yang menakutkan, Tommy adalah haiwan yang lembut dengan sikap yang tenang dan damai, yang sebahagiannya menjelaskan bahawa ia adalah seekor lembu kemudi (lembu jantan yang dikebiri)," katanya kepada GWR.

Biasanya seekor lembu coklat Swiss tipikal mempunyai berat antara kira-kira 589 kg hingga 635 kg, manakala lembu jantan boleh mencapai berat sehingga kira-kira 907 kg.

Tommy makan kira-kira 14 kg bijirin kering, lebih 34 kg jerami, dan minum antara 35 hingga 40 gelen air setiap hari.

Ia peminat tegar epal, dan tuannya sanggup membelanjakan sedikit wang di pasar tempatan hanya untuk memastikan haiwan peliharaannya itu gembira.

"Tommy juga menjelajah padang rumput untuk pokok epal liar dan sangat pintar sehingga ia tahu bagaimana untuk menolak pokok dan menggoncang epal," kata Laurie.

Baka lembu ternakan terbesar di dunia ialah Chianina, terkenal dengan gergasi lembu tulen yang lebih besar daripada Nickers, lembu gergasi Australia.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 9 November 2023 @ 2:13 PM