PENYEDIAAN lebih mudah.
PENYEDIAAN lebih mudah.
 KAMBING tandoori menggunakan Brahim’s Pes Tandoori.
KAMBING tandoori menggunakan Brahim’s Pes Tandoori.
LONTONG ‘seafood’ yang menyelerakan.
LONTONG ‘seafood’ yang menyelerakan.
OLAH resipi tradisional menggunakan variasi produk Brahim’s.
OLAH resipi tradisional menggunakan variasi produk Brahim’s.
Aniza Zainudin

Menyajikan hidangan versatil dan unik pada pagi Aidilfitri pasti mencipta kelainan buat tetamu yang datang berkunjung. Brahim’s tampil dengan variasi sajian ‘luar biasa’ yang sebenarnya cukup mudah untuk dihidangkan dalam tempoh yang singkat dengan hanya menggunakan pelbagai produk pes dan kuah Brahim’s.

Antaranya, Rendang Daging Lembu (Brahim’s Kuah Rendang Indonesia), Rendang Daging Rusuk bersama Nasi Jepun (Brahim’s Kuah Rendang), Kambing Tandoori (Brahim’s Pes Tandoori) dan Lontong Makanan Laut (Brahim’s Kuah Masak Lemak)

Menurut Cef Sous Eksekutif dan Penentuan Kos F&B, Brahim’s Airlines Catering, Faizal Rosli Abdullah, masyarakat Melayu tidak lari daripada penyajian menu tradisional warisan nenek moyang sebagai menu wajib meraikan Aidilfitri.

“Menggunakan pelbagai pes dan kuah Brahim’s, kita dapat mengolah resipi tradisional menjadi sajian lebih versatil. Sebagai contoh, Lontong Seafood (makanan laut) kita menggunakan Brahim’s Kuah Masak Lemak bersama sotong, udang dan sayuran berbanding penyediaan biasa.

“Bagi peminat rendang, mereka boleh menggunakan Brahim’s Kuah Rendang untuk menyediakan masakan Rendang Daging Rusuk. Selalunya, kita menjamu rendang bersama lemang ataupun nasi himpit, kali ini kita gantikannya dengan nasi Jepun atau nasi Nisiki.

“Hidangan Kambing Tandoori pastinya lebih ‘luar biasa’. Sebenarnya penyediaan tandoori menggunakan ramuan mentah sangat rumit kerana ia memerlukan garam bukit, komkoma, daun ketumbar, dadih dan sebagainya.

“Namun dengan Brahim’s Pes Tandoori, lebih mudah untuk menyediakan menu ini. Tidak terhad pada daging kambing, pes ini juga boleh digunakan untuk ikan atau makanan laut lain mengikut cita rasa individu,” katanya.

Berkongsi tip penyediaan dan pengurusan sajian bagi menggelakkan keracunan makanan sempena Aidilfitri, Faizal Rosli menegaskan suhu menjadi faktor penting bagi makanan bermula daripada kaedah penyediaan hingga penyimpanan.

“Penjagaan suhu sangat penting dalam penyediaan dan penyimpanan makanan kerana ia mengawal pembiakan bakteria dalam bahan mentah seperti daging.

“Sebagai contoh, amalan kita ketika menyahbekukan daging adalah membiarkannya atau berendam di sinki. Sebenarnya tindakan itu membuatkan kualiti bahan mentah merosot, lebih teruk bakteria semakin membiak.

“Begitu juga situasi memanaskan makanan berulang kali, kemudiannya dibiarkan pada suhu bilik. Sebenarnya tindakan sebegini makin mengaktifkan pembiakan bakteria.

“Ini kerana bakteria paling aktif pada suhu antara 47 darjah Celsius hingga 21 darjah Celsius,” katanya ketika ditemui.

Menurutnya, suhu makanan yang baru dimasak mencecah 70 darjah Celsius sebenarnya dapat membunuh bakteria. Justeru, tip terbaik memanaskan makanan adalah memanaskannya semula pada suhu yang sama.

Faizal Rosli berkata, teknik membahagikan makanan bagi hidangan tertentu dengan bekas lebih kecil bagi tujuan penyimpanan adalah lebih baik.

Bertujuan mempercepatkan proses penyejukan makanan, bungkusan makanan kecil ini diletakkan di bahagian beku peti ais dengan suhu 10 darjah Celsius bawah beku.

“Sekiranya makanan ini ingin dijamu pada Hari Raya kedua atau seterusnya, kita hanya perlu memindahkan ke bahagian pendingin bawah untuk dinyahbeku.

“Kemudian, makanan ini dipanaskan semula pada suhu 70 darjah Celsius. Jadi, bakteria tidak dapat membiak, malah berjaya dihapus pada suhu berkenaan.

“Lebih menarik, makanan ini juga sihat dan tidak tercemar. Sebenarnya kaedah ini membuatkan makanan yang disimpan dapat bertahan antara satu hingga dua bulan,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 18 Jun 2017 @ 2:35 AM