PEMANDANGAN luar Hospital Pakar Damansara 2 KPJ di Bukit Lanjan, Kuala Lumpur.
PEMANDANGAN luar Hospital Pakar Damansara 2 KPJ di Bukit Lanjan, Kuala Lumpur.
Nur Amira Mohd Hedzer


KEPUTUSAN KPJ Healthcare Bhd menyewakan Suite Diraja Hospital Pakar Damansara 2 (DSH 2) kepada Johor Corporation (JCorp) akan memberikan aliran pendapatan yang stabil bermula 1 Oktober 2024 sehingga 30 Januari 2029.

Penganalisis BIMB Securities Research, Shahira Rahim bagaimanapun berkata, sumbangan hasil mungkin tidak begitu ketara memandangkan sewa bulanan sebanyak RM111,666 berjumlah lebih kurang RM1.3 juta setahun yang mewakili kira-kira 0.04 peratus daripada hasil tahunan KPJ.

"Kami difahamkan bahawa selepas subpenyewaan tamat tempoh, DSH 2 akan membuka Suite Diraja kepada orang ramai, selaras dengan rasional strategik untuk cadangan kerja-kerja pengubahsuaian.

"Dengan kemudahan premium yang disediakan oleh pengubahsuaian, kami menjangkakan bahawa KPJ akan dapat mengenakan kadar premium kepada pesakit," katanya dalam satu nota penyelidikan.

Shahira berkata, DSH 2 yang juga hospital pintar pertama KPJ, kini dilengkapi 60 katil dengan kapasiti sebanyak 300 katil yang memberi tumpuan kepada menjadi pusat kecemerlangan bagi pembedahan jantung, ortopedik, neurologi dan pembedahan minimal invasif.

"Cadangan itu dijangka akan selesai menjelang suku kedua 2024. Oleh itu, kami tidak membuat sebarang perubahan kepada ramalan tahun akhir 2023 sehingga 2026 dan kami menunggu penyelesaian perjanjian serta arahan lanjut dari pihak pengurusan.

"Kami menaik taraf kedudukan KPJ dengan harga sasaran (TP) saham yang lebih tinggi pada RM1.84 daripada RM1.43, di mana penilaian semula kami didasarkan pada penilaian prosedur operasi standard (SOP) yang lebih tinggi, dengan kos modal purata wajaran (WACC) kekal tidak berubah pada 8.1 peratus dan kadar pertumbuhan jangka panjang yang lebih tinggi pada 2.8 peratus berbanding 1.5 peratus sebelum ini," katanya.

Beliau berkata, penyesuaian ini mencerminkan pandangan positifnya terhadap KPJ, khususnya mengenai penekanan mereka terhadap peningkatan organik.

Katanya, KPJ berhasrat untuk meningkatkan kapasiti katil dengan tambahan 400 katil pada akhir 2024, membawa jumlah keseluruhan kepada kira-kira 3,989 katil berbanding dengan 3,589 katil setakat akhir suku ketiga 2023.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 15 Februari 2024 @ 8:59 AM