PEREZ (tengah) ungguli GP Azerbaijan. FOTO AFP
PEREZ (tengah) ungguli GP Azerbaijan. FOTO AFP
AFP

Baku: Sergio Perez memenangi perlumbaan pecut di Grand Prix Azerbaijan untuk mengekalkan permulaan sempurna Red Bull musim ini namun rakan sepasukan Max Verstappen tidak berminat untuk meraikannya.

Juara dunia berganda Red Bull itu berang kerana insiden pada pusingan pertama apabila dia terkeluar dari tempat ketiga disebabkan pelumba Mercedes, George Russell.

Perez muncul pemenang dengan Charles Leclerc dari Ferrari di tempat kedua dan Verstappen yang keretanya mengalami kerosakan akhirnya merampas kembali tempat ketiganya daripada Russell.

Pemandu Britain itu meminta maaf kepada Verstappen, berkata keretanya tidak mempunyai cengkaman tetapi pemandu Belanda itu membalas: "Kawan, kita semua tidak mempunyai cengkaman, kita semua perlu memberikan ruang!"

Verstappen kemudiannya menambah: "Saya tidak faham mengapa anda perlu mengambil begitu banyak risiko pada pusingan 1, understeer di pod sisi saya dan mencipta lubang, kita semua mempunyai tayar sejuk, ia sentiasa mudah untuk dikunci.

"Tapi itu cara mudah untuk cuba menjelaskannya, kunci atau lihat sekeliling, ia tidak masuk akal. Kami masih masuk ke P3 mendapat beberapa mata, tapi itulah yang berlaku.

Russell berdiri di sudutnya berkata: "Saya terkejut mengapa dia sangat marah, sejujurnya dia masih menamatkan perlumbaan di P3.

Sementara itu Leclerc meraih petak utama untuk pusingan keempat musim ini tetapi persembahannya akan dinilai sama ada mampu untuk menghalang penguasaan Red Bulls.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 30 April 2023 @ 11:44 AM