ANDERSSON sedih mengemudi Sweden buat kali terakhir. FOTO AFP
ANDERSSON sedih mengemudi Sweden buat kali terakhir. FOTO AFP
Reuters

Stockholm: Jurulatih Sweden, Janne Andersson menamatkan tugasannya selama tujuh tahun dengan kemenangan 2-0 di tempat sendiri ke atas Estonia dalam kelayakan Kumpulan F Euro 2024 yang penuh dengan emosi.

Kedua-dua pasukan tidak berjaya melayakkan diri ke saingan Euro tahun depan di Jerman.

Dengan cucu-cucunya yang masih kecil menonton dari tempat duduk penonton, Andersson menanggalkan cermin matanya dan mengesat air mata ketika lagu kebangsaan dimainkan.

Sweden menamatkan saingan di tempat ketiga, 10 mata di belakang juara kumpulan Belgium dan sembilan mata di belakang Austria, dan nasib mereka diputuskan sebulan lalu apabila Austria menewaskan Azerbaijan 1-0, menamatkan peluang Sweden untuk melayakkan diri.

Tandukan Viktor Claesson diperlukan pada minit ke-22 untuk menceriakan penonton dan Emil Forsberg menghadiahkan gol terakhir pemerintahan Andersson pada minit ke-55.

Pemain sayap itu menambah gol itu penting sebagai tanda terima kasih kepada Andersson yang menyerahkan jersi nombor 10 kepadanya selepas persaraan Zlatan Ibrahimovic pada 2016.

Selepas wisel penamat dalam perlawanan ke-94 beliau sebagai jurulatih Sweden, Andersson dan pembantunya Peter Wettergren mengucapkan terima kasih di atas padang di hadapan penyokong tuan rumah.

"Secara emosi, saya fikir. Ia sangat, sangat istimewa, saya rasa saya tidak perlu bercakap lebih banyak lagi," kata Andersson kepada pemberita.

"Saya mempunyai banyak perasaan dalam diri saya, kadang-kadang saya marah, kadang-kadang saya gembira. Saya lebih gembira daripada marah, tetapi ia sangat istimewa apabila anda melakukan sesuatu selama saya melakukannya," tambahnya.

Andersson berkata dia tidak sabar untuk berundur dan menikmati masa bersama isterinya Ulrika dan keluarga mereka.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 20 November 2023 @ 11:21 AM