RIBUAN penyokong meraikan kejayaan Napoli memenangi Scudetto. FOTO Reuters
RIBUAN penyokong meraikan kejayaan Napoli memenangi Scudetto. FOTO Reuters
PENYOKONG Napoli menyertai Victor Osimhen (tengah) meraikan kejayaan Napoli. FOTO AFP
PENYOKONG Napoli menyertai Victor Osimhen (tengah) meraikan kejayaan Napoli. FOTO AFP
AFP

Udine, Itali: Napoli akhirnya menamatkan penantian yang panjang mereka memenangi Serie A untuk menyertai ikon kelab mendiang Diego Maradona dalam buku sejarah apabila dinobatkan sebagai juara Itali dengan rekod yang menyamai lima lagi perlawanan untuk dimainkan.

Keputusan seri 1-1 di Udinese memberikan Napoli mata yang mereka perlukan bagi menamatkan penantian selama 33 tahun dan mencetuskan sambutan liar di kalangan ribuan peminat di Udine, di Stadio Maradona di Naples dan di sekitar bandar terbesar di selatan Itali itu.

Penyokong beramai-ramai ke padang di Arena Dacia meraikannya musim yang dikuasai oleh pasukan Luciano Spalletti, mencetus ketegangan dengan penyokong tuan rumah yang tidak berpuas hati dengan pesta terbuka itu di padang mereka.

Victor Osimhen menjaringkan gol penyamaan pada separuh masa kedua untuk Napoli bangkit daripada ketinggalan hasil gol pembukaan Sandi Lovric pada babak pertama seterusnya mengikuti jejak langkah pasukan yang diketuai oleh Maradona yang memenangi liga pada 1987 dan 1990.

"Untuk dibandingkan dengannya menjadi kapten selepas Maradona menjulang Scudetto, saya tidak mempunyai kata-kata," kata kapten Giovanni Di Lorenzo.

"Ini bukan gelaran saya, ia milik setiap pemain dan orang yang bekerja merealisasikan impian kami."

Spalletti dan skuadnya akan menerima sambutan yang penuh emosi apabila mereka kembali ke Naples, di mana pesta seluruh bandar itu akan diteruskan sehingga sekurang-kurangnya perlawanan di tempat sendiri menentang Fiorentina Ahad ini.

"Melihat orang Neapolitan gembira sudah cukup untuk memberikan anda rasa kegembiraan yang mereka rasai," kata Spalletti yang dilihat mengalirkan air mata.

"Mereka ini akan melihat saat ini apabila hidup semakin sukar, mereka mempunyai hak meraikan seperti ini. Anda berasa lebih santai kerana mengetahui bahawa anda memberi mereka kebahagiaan ini."

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 5 Mei 2023 @ 7:41 AM