SOON Huat (kanan) dan Shevon mara ke suku akhir BAC dan akan berdepan beregu Indonesia. FOTO BADMINTON PHOTO
SOON Huat (kanan) dan Shevon mara ke suku akhir BAC dan akan berdepan beregu Indonesia. FOTO BADMINTON PHOTO
BERNAMA

Kuala Lumpur: Beregu campuran profesional negara, Goh Soon Huat-Shevon Jemie Lai menempah slot suku akhir Kejohanan Badminton Asia (BAC) 2023 di Emiriah Arab Bersatu (UAE) selepas menewaskan beregu China Chen Xing-Cheng Fang Hui, hari ini.

Beregu ranking kelapan dunia itu hampir dikejutkan dengan penguasaan gandingan ke-51 dunia selepas tewas set pertama 12-21 sebelum bangkit mencatat kemenangan 22-20 dan 21-15 dalam pertarungan 56 minit di Dewan Tertutup Rashid bin Hamdan, Kelab Al Nasr di Dubai.

Kemaraan beregu negara itu menebus kekecewaan terkandas seawal pusingan kedua pada kejohanan BAC di Manila, tahun lalu.

Soon Huat-Shevon yang juga pilihan kelapan kejohanan akan bertemu gandingan ke-14 dunia dari Indonesia, Rinov Rivaldy-Pitha Haningtyas Mentari yang mara ke suku akhir selepas menewaskan gandingan Jepun, Hiroki Midorikawa-Natsu Saito dalam satu lagi aksi pusingan kedua.

Bagaimanapun, hasrat beregu campuran negara, Chen Tang Jie-Toh Ee Wei untuk mara ke saingan suku akhir tidak kesampaian selepas tewas di tangan bekas Juara Seluruh England dari Indonesia, Praveen Jordan-Melati Daeva Oktavianti dalam pertembungan berlarutan ke set penentuan.

Tang Jie-Ee Wei tewas set pertama 21-23 sebelum bangkit memberikan tentangan untuk menang set kedua 21-18 namun gagal menyaingi kemaraan lawan apabila tewas set terakhir 15-21.

Sementara itu, beregu lelaki negara Man Wei Chong-Tee Kai Wun menarik diri daripada meneruskan saingan selepas ketinggalan 3-11 di set kedua ketika bertemu beregu Jepun, Takuro Hoki-Yugo Kobayashi.

Keputusan dibuat selepas Kai Wun mengalami kecederaan buku lali.

Wei Chong-Kai Wun yang menduduki ranking ke-28 dunia terdahulu tewas set pertama 14-21 di tangan gandingan ranking keempat dunia itu.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 27 April 2023 @ 9:22 PM