GAMBAR hiasan
GAMBAR hiasan
Sudirman Mohd Tahir


Kuala Lumpur: Lima pelajar Malaysia dilapor terbabit dalam kemalangan jalan raya di Lake Tekapo, New Zealand, pada jam 1.45 tengah hari waktu tempatan, hari ini.

Kementerian Luar Negeri melalui Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Wellington, New Zealand dalam kenyataan berkata, dua daripada lima mangsa meninggal dunia.

"Dua mangsa dilaporkan terkorban di tempat kejadian manakala tiga lagi sudah diterbangkan ke Hospital Christchurch, South Islands, New Zealand untuk mendapatkan rawatan segera.

"Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Wellington dengan bantuan komuniti Malaysia di Christchurch, sedang menghulurkan bantuan konsular sewajarnya kepada mangsa dan ahli keluarga bagi memastikan pengurusan kebajikan kesemua mangsa berjalan dengan lancar.

"Kementerian Luar Negeri dan Suruhanjaya Tinggi Malaysia sedia membantu sekiranya pihak waris membuat keputusan untuk membawa pulang jenazah ke Malaysia.

"Kementerian Luar Negeri juga ingin merakamkan ucapan takziah kepada ahli keluarga mangsa yang terbabit dalam insiden ini," katanya.

Difahamkan dua mangsa yang terkorban itu ialah pelajar dari University of Canterbury iaitu Megat Ashman Aqif Megat Irman Jefni dan Wan Nur Adlina Alisa.

Sementara tiga yang lain ialah Nur Firas Wafiyyah (University of Canterbury), Muhamad Faris Mohd Fairusham (Victoria University of Wellington) dan Lya Issable Anak Walton (University of Canterbury).

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 30 Mac 2024 @ 2:32 PM