GAMBAR hiasan. FOTO arkib NSTP
GAMBAR hiasan. FOTO arkib NSTP
BERNAMA

Kuala Lumpur: Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE) bekerjasama dengan Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MEDAC) serta SME Bank untuk membantu memulihkan perniagaan 11 perusahaan kecil dan sederhana (PKS) Malaysia pasca pandemik.

Dalam satu kenyataan hari ini, MATRADE berkata, syarikat itu terdiri daripada pelbagai sektor dalam Misi Peningkatan Eksport (Export Acceleration Mission) ke Ekspo Dunia 2020 Dubai, Emiriah Arab Bersatu (UAE).

Matlamat misi berkenaan adalah untuk memberi peluang kepada mereka mengembangkan kehadiran jenama masing-masing dalam pasaran selain menjalinkan perkongsian perniagaan dengan UAE dan negara-negara jirannya.

Bagi tahun ini, MATRADE akan terus mewujudkan dan memanfaatkan kerjasama strategik dengan pelbagai kementerian, agensi, kedutaan asing dan persatuan industri perdagangan dalam melaksanakan program berkaitan eksport untuk menghasilkan lebih banyak peluang kepada komuniti perniagaan.

Ketua Pegawai Eksekutif Mohd Mustafa Abdul Aziz berkata kerjasama strategik itu menandakan pentingnya sinergi dalam ekosistem perdagangan dalam mengukuhkan daya saing perdagangan Malaysia seperti yang disyorkan oleh Rangka Tindakan Perdagangan Nasional (NTBp).

"MATRADE telah menggariskan sejumlah 286 program promosi eksport dan pembangunan pengeksport tahun ini bagi syarikat Malaysia untuk menghadapi permintaan pasaran serta mengembangkan jejak global mereka.

"Oleh itu, adalah penting untuk semua pihak bekerjasama bagi memastikan program-program itu menghasilkan kesan berimpak tinggi dan akhirnya mampu melonjakkan eksport ke trajektori pertumbuhan," tambahnya.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 14 Februari 2022 @ 2:28 PM