CHONG Wei ketika menentang pemain Denmark, Jan O Jorgensen di Terbuka Indonesia di Jakarta, Ahad lalu. FOTO AP
CHONG Wei ketika menentang pemain Denmark, Jan O Jorgensen di Terbuka Indonesia di Jakarta, Ahad lalu. FOTO AP
Mazani Chan Yat Sin

KUALA LUMPUR: Tidak mustahil untuk Datuk Lee Chong Wei menggenggam emas pada Sukan Olimpik Rio 2016 di Brazil, Ogos ini, sekiranya pemain sandaran negara itu mengekalkan momentum kemenangannya, kata lagenda badminton Denmark, Morten Frost Hansen.

Selaku Pengarah Teknikal, Persatuan Badminton Malaysia (BAM), Frost percaya Chong Wei memiliki peluang baik untuk menghadiahkan emas pertama negara Sukan Olimpik di Rio de Janeiro dari 5 hingga 21 Ogos ini.

Sandaran tersebut diperkuatkan selepas pemain berusia 33 tahun itu merangkul gelaran juara kali keenam Terbuka Indonesia semalam dan bakal merampas status pemain nombor satu dunia daripada pemain China, Chen Long, katanya.

Ranking terbaru Persekutuan Badminton Dunia (BWF) akan dikeluarkan, Khamis ini. Kali terakhir Chong Wei menduduki ranking utama BWF pada Disember 2014.

Bagaimanapun, ranking dunia beliau merosot selepas menerima penggantungan selama lapan bulan susulan kesalahan doping.

"Sekiranya dapat menakluk siri super Terbuka Australia, minggu ini, saya percaya ia akan menyuntik semangat yang tinggi untuk beliau memperaga aksi terbaiknya di Olimpik Rio," kata Frost di sini, hari ini.

“Seperti yang saya perkatakan banyak kali sebelum ini, Chong Wei mempunyai peluang untuk menang pingat emas di Rio berikutan pencapaiannya dalam setiap kejohanan,” kata lagenda Eropah berusia 58 tahun itu.

Ditanya sama ada Chong Wei diberi latihan khas sebelum ke Rio, katanya, beliau akan membincangkan perkara itu dengan jurulatih pemain itu, Hendrawan dan Tey Seu Bock sebelum memutuskan rancangan seterusnya.

Kejayaan pada Terbuka Indonesia merupakan gelaran keempat Chong Wei pada musim ini selepas Malaysia Masters pada Januari lepas, Terbuka Malaysia (April) dan Kejohanan Asia di China pada Mei.

Dalam perkembangan lain, Frost yakin pemain utama perseorangan wanita, Tee Jing Yi akan pulih daripada kecederaan di buku lali kanannya sebelum BAM menamakan senarai akhir pemain ke Rio.

Jing Yi, yang kini berada di ranking ke-29 dunia dan layak secara merit ke temasya sukan berprestij itu, mengalami kecederaan itu semasa final Sirkit Kebangsaan Grand Prix Emas Pertama di Stadium Juara Bukit Kiara, bulan lepas.

Sekiranya gagal pulih daripada kecederaannya, BAM akan menggantikan tempatnya dengan bekas juara dunia remaja 2015, Goh Jin Wei.

"Dia (Jing Yi) hanya mengalami kecederaan ringan dan saya tidak melihatnya sebagai satu masalah untuk dia mendapatkan kembali tahap kecergasannya sebelum kita menamakan senarai pemain ke Rio," kata Frost.

BWF telah menetapkan 18 Julai ini sebagai tarikh akhir penamaan pemain untuk Sukan Olimpik Rio. - Bernama

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 6 Jun 2016 @ 10:59 PM