PENGUSAHA ‘kedai kopi’, lujayns_coffee dari but kereta, Mohamad Hazreel. FOTO BERNAMA
PENGUSAHA ‘kedai kopi’, lujayns_coffee dari but kereta, Mohamad Hazreel. FOTO BERNAMA
BERNAMA

Kuala Lumpur: Biarpun malam itu hujan renyai-renyai, 'barista' muda itu masih tekun mengambil pesanan kopi daripada beberapa pelanggan, dengan perniagaan yang diusahakan hanya daripada but kereta di Wangsa Melawati.

Penulis yang ketika itu singgah untuk turut sama menikmati kopi 'air tangan' anak muda itu kagum melihat kesungguhannya yang tidak lekang dengan senyuman sambil mengambil pesanan pelanggan.

"Tadi saya terpaksa tutup sekejap sebab hujan lebat, sekarang Alhamdulillah, hujan renyai-renyai, dapatlah saya berniaga balik," Mohamad Hazreel Mazlan, 31, yang mengusahakan 'kedai kopi', lujayns_coffee memberitahu penulis, sambil tangannya ligat menyediakan minuman yang dipesan penulis, iaitu hot latte dan hot chocolate.

Ketika menunggu minuman siap, mata penulis tertumpu kepada dekorasi unik di dalam but kereta barista itu yang lengkap dengan mesin dan peralatan untuk membancuh kopi, seakan sama seperti yang penulis pernah lihat di kafe kopi.

Meskipun ruang terhad di bahagian but kereta jenis Honda CRV milik keluarganya itu, namun kedai kopi yang dijalankan secara separuh masa itu tersusun kemas dan rapi dengan mesin membuat kopi, pengisar kopi, singki, mesin penjana elektrik serta beberapa buah kerusi untuk pelanggan.

Mohamad Hazreel yang bekerja dengan sebuah syarikat perdagangan dan berasal dari Taman Melawati, di sini berkata, idea untuk membuka perniagaan berkonsep sedemikian tercetus sejurus melihat seorang peniaga kopi yang turut menjadikan but kereta sebagai platform perniagaannya.

MOHAMAD Hazreel yang mengusahakan ‘kedai kopi’ meskipun ruang terhad di bahagian but kereta jenis Honda CRV milik keluarganya. FOTO BERNAMA
MOHAMAD Hazreel yang mengusahakan ‘kedai kopi’ meskipun ruang terhad di bahagian but kereta jenis Honda CRV milik keluarganya. FOTO BERNAMA

"Bermula dari cafe hopping (cafe hopping merujuk kepada trend masa kini terutama dalam kalangan golongan muda atau hipster yang pergi dari satu kafe ke kafe yang lain untuk mencuba menu di setiap kafe berkenaan), secara tidak sengaja saya berjumpa dengan pemilik Kopi Rumah yang mesra dengan panggilan Abang Safwan. Beliau turut menjual kopi melalui kenderaannya.

"Saya membuat penyelidikan berkaitan kopi but kereta dan mula mencari peniaga serupa di seluruh Malaysia termasuk ada yang saya singgah serta bermalam di sesebuah lokasi untuk melihat teknik mereka berniaga melalui but kereta.

"Di sini bermulanya perjalanan untuk melaksanakan impian di hati. Saya berterima kasih kepada Abang Safwan yang banyak berkongsi idea serta rakan lain yang memberi inspirasi untuk konsep kopi but kereta kepada saya," katanya yang turut mempelajari teknik pembuatan kopi menerusi pembacaan, menonton aplikasi YouTube seterusnya mencuba teknik bancuhan sendiri di rumah.

Mohamad Hazreel sebelum ini bekerja sebagai pemandu e-hailing secara separuh masa pada waktu malam mengeluarkan modal sendiri sebanyak kira-kira RM15,000 untuk membeli, antaranya mesin espresso, mesin giling kopi dan penjana tenaga elektrik untuk memulakan perniagaan kopinya sejak Jun lalu.

Berkongsi pengalaman awal berniaga, beliau pada mulanya mengunjungi kedai perabot untuk mencari rak yang bersesuaian bagi idea berkonsepkan reka bentuk penjualan kopi secara 'D.I.Y' melalui but kereta namun malangnya tidak ada yang sesuai yang boleh digunakan.

"Bila difikirkan semula saya tidak boleh menggunakan konsep meletakkan rak kerana kereta ini milik keluarga dan disebabkan itu saya mengolah cara lain yang boleh mudah alih serta senang untuk keluar masuk barang dan pada masa sama mudah untuk dibersihkan.

"Kemudian saya membuat keputusan untuk menggunakan palet kayu bagi membolehkan mesin kopi dan pengisar berada pada paras yang sama dengan dada supaya saya tidak perlu membongkok ketika membancuh kopi untuk pelanggan," katanya menambah, hasil jualan kopi menjadi pendapatan sampingan termasuk untuk persiapan berkahwin.

Beliau turut berkongsi bahawa nama lujayns adalah dari bahasa Arab iaitu nama anak saudara perempuannya yang bermaksud 'perak'.

Menurut Mohamad Hazreel lagi, konsep berniaga melalui but kereta lebih mudah dan praktikal kerana hanya memerlukan masa kira-kira 15 minit untuk penyediaan barang sebelum memulakan perniagaan.

MOHAMAD Hazreel tekun menyiapkan kopi permintaan pelanggan. FOTO BERNAMA
MOHAMAD Hazreel tekun menyiapkan kopi permintaan pelanggan. FOTO BERNAMA

"Masa awal berniaga pertama kali, kerja termasuk menyusun perkakas dan pemanasan mesin kopi dan yang lainnya mengambil masa sekitar 30 minit juga tetapi sekarang, hanya kira-kira 10 hingga 15 minit sahaja.

"Buka sahaja but kereta sudah boleh terus berniaga. Tidak perlu keluarkan barang-barang berat, di samping menjimatkan masa untuk mengemas. Menjalankan perniagaan secara kafe mudah alih sangat menarik sebenarnya tetapi tidak dinafikan ia juga mempunyai cabaran tersendiri," tambahnya.

Mohamad Hazreel berkata, antara cabaran utama mengusahakan perniagaan kopi berkonsepkan but kereta ialah mencari lokasi sesuai yang bukan sahaja boleh menarik pelanggan tetapi juga menyedarkan mereka mengenai tawaran menu yang disediakan terutamanya untuk penggemar kopi.

"Satu lagi ialah faktor cuaca. Jika hujan operasi perkhidmatan akan terjejas namun saya tetap optimis dan mencari penyelesaian untuk memastikan aktiviti perniagaan tidak terganggu.

"Persepsi pelanggan terhadap kebersihan juga adalah antara cabaran utama. Kita mesti mengekalkan tahap kebersihan yang tinggi termasuk semasa mengendalikan peralatan dan sumber air serta memastikan kebersihan keseluruhan kafe mudah alih dan kenderaan yang digunakan," katanya yang turut dibantu bakal isterinya, Nurul Shazwani Sukarno, 26.

Walaupun tidak berniaga di dalam sebuah premis sebenar yang lengkap berhawa dingin serta dihiasi landskap dan dekorasi mewah seperti kafe hipster lain, kedai kopi lujayns _coffee, Mohamad Hazreel tetap mempunyai kelompok peminat tersendiri.

"Ianya atas pilihan individu, ada yang suka menikmati kopi di kafe dan ada yang gemar menghirup kopi dalam suasana konsep terbuka seperti ini. Ramai yang ingat kopi sekadar rasa pahit sahaja sebenarnya minuman itu ada sisi 'manisnya'.

"Ia bukan macam manis gula tetapi manis buah dan kopi. Dengan cara campuran dan jumlah yang betul mengikut roasting (proses pemanggangan atau menyangai biji kopi yang masih mentah) ia akan menghasilkan secawan kopi yang enak," katanya.

PENGGUNAAN bahan yang berkualiti demi kepuasan pelanggan. FOTO BERNAMA
PENGGUNAAN bahan yang berkualiti demi kepuasan pelanggan. FOTO BERNAMA

Turut berkongsi keunikan rasa kopi yang dihasilkannya, Mohamad Hazreel berkata, beliau menggabungkan kira-kira 13 hingga 20 kilogram biji kopi dari dua negara iaitu Ethiopia dan Colombia yang dikisar bersama setiap bulan.

"Selain pelanggan dapat menikmati kopi dengan konsep yang terbuka, mereka juga boleh relaks dan menikmati suasana persekitaran. Mereka hanya menunggu saya menyiapkan minuman yang dipesan dan ia adalah konsep grab & go," katanya yang mula berniaga dari jam 8 malam hingga 12 tengah malam setiap hari kecuali Ahad.

Harga kopi yang dijual bermula dari RM7 hingga RM13 dan antara menu yang mendapat sambutan pelanggan ialah caramel macchiato serta Irish cream.

Memasang impian untuk membuka sebuah kafe dengan konsep tersendiri pada suatu hari nanti, Mohamad Hazreel berkata, anak muda perlu sentiasa berani mencuba dan berusaha keras apabila menceburi dunia perniagaan.

"Bidang perniagaan ini perjalanannya penuh dengan pasang surut, cabaran dan kejayaan. Pada masa yang sukar watak dan kekuatan sebenar kita diuji.

"Apabila kita menghadapi kesukaran, kita mempunyai pilihan sama ada untuk menyerah atau bertahan dengan keazaman yang tidak berbelah bahagi. Memilih pilihan yang terakhir (keazaman) boleh membawa kepada pencapaian yang luar biasa," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 13 September 2023 @ 7:30 AM