Oleh Balqis Jazimah Zahari

Ipoh: DAP Perak sudah menerima penjelasan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pasir Bedamar, Terence Naidu berhubung isu penahanannya di sebuah kelab malam di Perai, Pulau Pinang 13 Januari lalu.

Pengerusi DAP Perak, Nga Kor Ming berkata, dalam penjelasan bertulis itu Terence turut memaklumkan keputusan ujian air kencing yang dijalankan untuk kali kedua adalah negatif.

"ADUN Pasir Bedamar sudah mengemukakan penjelasan dan hari kedua terus pergi ke makmal untuk membuat ujian air kencing kedua, keputusannya dibuktikan adalah negatif.

"Oleh kerana itu, kita tunggulah keputusan siasatan," katanya sebagai mengulas perkembangan terkini berhubung kes Terence.

Kor Ming berkata, justeru beliau tidak mahu mengulas lebih lanjut berhubung perkara itu sehingga siasatan selesai.

"Mungkin ada kesilapan semasa ujian pertama kerana semasa ujian kedua membuktikan negatif.

"Saya tidak mahu memberi ulasan lebih lanjut," katanya.

Media sebelum ini melaporkan, Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan menjalankan siasatan berhubung dakwaan Terence kononnya minumannya dicampur dengan dadah sebelum ditangkap dalam satu serbuan baru-baru ini di Pulau Pinang.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay dilaporkan berkata, siasatan akan dijalankan sepenuhnya, sebelum kertas siasatan diserahkan kepada pejabat Timbalan Pendakwa Raya (DPP).

Terence Naidu dalam satu kenyataan sebelum ini mendakwa dihidangkan minuman 'aneh' sebelum ditahan polis dalam satu serbuan di sebuah pusat hiburan di Perai, Pulau Pinang kerana disyaki positif dadah.

Terdahulu, 13 Januari lalu media melaporkan seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Perak dikatakan ditahan selepas didakwa positif dadah susulan serbuan ke atas sebuah kelab malam di Perai.

Nga Kor Ming selepas hadir Program Pemberian Buah Oren serta Angpau sempena Tahun Baru Cina di Pasar Awam Buntong. FOTO BALQIS JAZIMAH ZAHARI /Ip
Nga Kor Ming selepas hadir Program Pemberian Buah Oren serta Angpau sempena Tahun Baru Cina di Pasar Awam Buntong. FOTO BALQIS JAZIMAH ZAHARI /Ip

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 27 January 2022 @ 4:15 PM