Nur Izzati Mohamad
am@hmetro.com.my

Georgetown: Seramai 299 kanak-kanak di Pulau Pinang menjadi anak yatim ekoran kematian ibu atau bapa termasuk empat kehilangan kedua-duanya sekali gus disebabkan wabak Covid-19.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pertanian Industri Asas Tani dan Pembangunan Luar Bandar negeri, Dr Norlela Ariffin berkata, data berkenaan diperoleh daripada Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) dan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Katanya, mengikut pecahan data itu, seramai 95 murid dan pelajar yang kehilangan ibu atau bapa adalah dari daerah Timur Laut, Seberang Perai Utara (46), Seberang Perai Tengah (84), Seberang Perai Selatan (33) dan Barat Daya (41).

"Daripada data ini ramai kehilangan tonggak utama keluarga iaitu bapa membabitkan seramai 194 orang manakala kematian ibu pula seramai 78 orang, enam kehilangan penjaga dan empat kematian ibu dan bapa akibat virus ini," katanya dalam sidang Dewan Undangan Negeri (DUN), di sini, hari ini.

Mengulas lanjut, Norlela berkata, kerajaan negeri akan menubuhkan jawatankuasa petugas khas dengan sokongan JKM, JPN dan agensi berkaitan bagi menjaga kebajikan kanak-kanak terbabit.

DR Norlela Ariffin. FOTO arkib NSTP
DR Norlela Ariffin. FOTO arkib NSTP

Menurutnya, jawatankuasa itu akan melihat bentuk sokongan dan bantuan yang diperlukan kanak-kanak itu khususnya dalam memastikan mereka meneruskan sesi persekolahan.

"Kesemua kanak-kanak ini berada dalam pengawasan JKM dan sudah diberikan bantuan namun penubuhan pasukan petugas khas ini adalah untuk mencari bentuk bantuan lain yang diperlukan mereka.

"Ini kerana, terdapat kes yang mana dua pelajar masing-masing berusia 16 dan 18 tahun yang menjadi yatim piatu akibat pandemik Covid-19 memilih untuk bekerja bagi meneruskan kehidupan serta menyara empat lagi adik mereka," katanya.

Beliau berkata, semua anak yatim dan yatim piatu itu juga tidak ada yang dimasukkan ke institusi kebajikan yang mana dijaga oleh keluarga masing-masing.

"Bagaimanapun, JKM menawarkan khidmat khidmat kaunselor dan sokongan selain turut menghulurkan bantuan lain seperti bakul makanan dan sebagainya bagi membantu kanak-kanak ini," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 26 November 2021 @ 11:48 AM