Huawei tawar penjimatan RM200 untuk komputer riba popular, Huawei MateBook D15 kepada pengguna-  FOTO HUAWEI Malaysia
Huawei tawar penjimatan RM200 untuk komputer riba popular, Huawei MateBook D15 kepada pengguna- FOTO HUAWEI Malaysia
Nurshafika Suhaimi

MEMILIKI komputer riba lebih ringan dan nipis sudah pastinya menjadi pilihan ramai orang.

Trend ini dilihat semakin menjadi kegilaan sehingga banyak syarikat teknologi gergasi giat bersaing menghasilkan komputer dengan ciri berikut bagi memenuhi permintaan ramai.

Walau bagaimanapun, kebiasaannya ia didatangkan dengan harga yang tinggi sehingga sukar dimiliki oleh golongan berpendapatan rendah terutama di musim pandemik ini. 

Peka kehendak pelanggan, HUAWEI telah mengumumkan harga baru untuk salah satu komputer riba yang popular iaitu Huawei MateBook D15 dikuasakan dengan Intel 10th i3 Processor dan 8GB RAM.

Kini, anda boleh memiliki komputer riba hebat ini dengan harga baharu iaitu RM2399, lebih murah berbanding sebelum ini dengan penjimatan sebanyak RM200.

Selain daripada penurunan harga ini, MateBook D15 i5 Generasi ke-10 dan ke-11 juga menawarkan hadiah percuma tambahan untuk kempen hari Malaysia yang sedang berlangsung. 

Teknologi inovatif

ImageHUAWEI MateBook D15 terdiri daripada variasi Pemproses Intel® Core ™ Gen ke-10 dan Pemproses Intel® Core ™ Gen ke-11 dengan CPU empat-teras, lapan utas pasti akan memberikan prestasi pelbagai tugas yang sangat baik dan Intel Iris Xe Graphics bersepadu.

Meskipun berteknologi tinggi, komputer riba ini tetap sejuk kerana adanya kipas HUAWEI Shark Fin Fan dan dua paip haba bagi meningkatkan lagi prestasi peranti ini. 

Dengan resolusi 1920x1080 IPS paparan penuh HUAWEI, ia menjadikan dunia visual lebih besar dengan lebih banyak kandungan dilihat dalam satu skrin.

Bezel nipis ini juga memberikan pengalaman yang lebih mendalam kepada pengguna dengan perspektif pandangan yang lebih luas.

Untuk meminimumkan cahaya biru, Huawei melengkapkan HUAWEI MateBook D15 dengan Paparan FullView HUAWEI yang telah lulus pensijilan TÜV Rheinland Low Blue Light.

Dengan keberkesanannya menyaring cahaya biru, sekali gus membantu melindungi mata pengguna dari radiasi yang kelihatan berbahaya.

Bukan itu sahaja, HUAWEI MateBook D 15  juga mempunyai reka bentuk yang melengkung dan diperkemas dengan gaya yang diselaraskan dan identiti estetika yang unik.

Malah, ia juga adalah komputer riba ringan dan nipis dengan berat hanya 1.53 kilogram dan ketebalan 16.9 mm.

Walaupun nipis dan ringan, HUAWEI MateBook D15 mempunyai banyak port di kedua sisi, termasuk port earphone dan mikrofon 3,5 mm 2-in-1, satu port USB-C, satu HDMI, dua port USB 2.0 dan satu port USB 3.2 Gen 1.

Ini selari dengan kehendak pengguna yang memerlukan banyak port untuk kegunaan harian kerja.

Meningkatkan kualiti kehidupan 

Tidak ketinggalan, Siri MateBook D15 memperkenalkan satu set baharu keupayaan kerjasama silang skrin yang dibina di atas asas HUAWEI One Tap Share.

Ciri-ciri baharu membolehkan HUAWEI MateBook D15 dan telefon pintar HUAWEI untuk berkongsi paparan tunggal atau mengintegrasikan teknologi multi skrin dengan fungsi penghantaran satu sentuhan yang menjadikannya mudah untuk mencapai interaksi antara komputer dan telefon bimbit HUAWEI.

Pengguna boleh memindahkan fail dan melihat kandungan yang disimpan dalam telefon pintar terus pada komputer riba.

Peranti yang disambungkan ke komputer riba juga boleh digunakan untuk menavigasi telefon pintar, memberikan pengguna langgan akses lancar ke aplikasi mudah alih tanpa menukar peranti.

Dengan menghilangkan halangan antara dua peranti, pengguna dapat menikmati pengalaman lancar di telefon pintar dan tablet HUAWEI mereka.

Selain tu, Mirror Mode membolehkan skrin MateBook D15 menampilkan kandungan yang sama di kedua arah, sekaligus memudahkan pengguna memeriksa fail yang sama di pejabat tanpa peralatan pemutus untuk diakses.

Di samping itu, ianya lebih mudah kepada mereka bekerja secara berkumpulan kerana tablet dan PC menunjukkan kandungan yang sama walaupun di tempat berbeza.

Pengguna juga boleh menggunakan tablet dan stylus untuk menandatangani nama mereka secara digital pada dokumen PC.

Manakala untuk Extend Mode membolehkan pengguna membuka tetingkap kedua pada tablet agar lebih mudah dibandingkan antara kedua-dua peranti ketika menggunakan MateBook D15.

Lebih memudahkan, dengan Collaborate Mode, pengguna dapat menggunakan Kolaborasi Multi-layar Tablet-PC untuk berkongsi lampiran dan bahkan menyeret dan melepaskan fail di pelbagai peranti HUAWEI seperti gambar, video, fail audio, dokumen dan lain-lain. 

HUAWEI MateBook 14

ImagePada tahun 2020, Huawei turut melancarkan HUAWEI MateBook 14 R5  yang menampilkan rekaan estetik HUAWEI FullView Display dan spesifikasi menakjubkan sejak MateBook generasi pertama.

Konfigurasi perkakasan HUAWEI MateBook 14 dikuasakan dengan pemproses mudah alih AMD Ryzen 4000 H-Series dan 2K HUAWEI FullView Display, dan kini tersedia dengan harga RM3,999 dalam talian dan di kedai.

Selain daripada penurunan harga untuk MateBook D15 i3, MateBook D15 i5 tersedia dengan harga RM2,999 (generasi ke-10) dan RM3,699 (generasi ke-11) dan dilengkapi dengan Ransel HUAWEI bernilai RM199.

Berita baik buat pengguna, bermula 15 September 2021 hingga 30 September 2021, HUAWEI akan memberi langganan Office 365 selama satu tahun secara percuma* di setiap pembelian Gen 10th dan 11th MateBook D15.

Untuk maklumat lanjut mengenai HUAWEI Matebook D15, layari HUAWEI Online Store.

Pengguna juga boleh mengunjungi Lazada, Shopee dan aplikasi rasmi HUAWEI untuk membeli sebarang produk HUAWEI.

*sementara stok masih ada

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 22 September 2021 @ 4:10 PM