Rose Nizeana Mokhtaruddin, menunjukkan produk yang dijual di Desa Mall, Kompleks Industri Makanan Mara (KIMAR). FOTO FATHIL ASRI
Rose Nizeana Mokhtaruddin, menunjukkan produk yang dijual di Desa Mall, Kompleks Industri Makanan Mara (KIMAR). FOTO FATHIL ASRI
Oleh Suliati Asri


Kuala Lumpur: Dalam tempoh dua tahun, perniagaan yang dimulakan dari rumah kini semakin berkembang dengan peningkatan jualan yang amat memberangsangkan menerusi Program DesaMall@KPLB.

Menerusi program itu ia bukan saja membantu usahawan luar bandar memperluaskan pasaran produk dan perkhidmatan tetapi memasarkan produk secara dalam talian melalui platform e-Dagang.

Pengasas Pes Auntie Tim, Rose Nizeana Mokhtaruddin berkata, DesaMall@KPLB memudahkan perniagaan kerana ia membantu dari pelbagai aspek termasuk logistik dan penghantaran.

"Sebelum ini, konsep perniagaan saya lebih kepada fizikal dengan penjualan secara membuka gerai dan penjualan di laman sesawang sendiri.

"Namun, cara itu sedikit kurang berkesan kerana kurang membuat promosi pemasaran. Apabila menyertai Program DesaMall@KPLB pada Disember 2019, produk Auntie Tim makin dikenali ramai dan jualan juga meningkat 20 hingga 30 peratus," katanya.

Menurutnya, DesaMall@KPLB banyak membantu usahawan kecil terutama yang baru mahu memulakan perniagaan dan tidak tahu bagaimana cara memasarkan produk mereka.

"Pihak pentadbir DesaMall@KPLB akan sentiasa membantu usahawan melakukan promosi dan pemasaran sekali gus menaikkan kesedaran terhadap produk dalam kalangan pengguna.

"Lebih menarik, apabila ada perayaan, DesaMall@KPLB banyak melakukan promosi termasuk jualan secara siaran langsung. Ia sekali gus memberikan pengiklanan yang cukup banyak untuk sesuatu produk itu," katanya.

Berkongsi bagaimana dirinya mula memasarkan produk Pes Auntie Tim ini, Rose Nizeana berkata, ia bermula apabila banyak permintaan terhadap sambal nasi lemak dijual ibunya.

"Dulu, ibu berniaga nasi lemak, namun selepas bapa tidak sihat, ibu terpaksa berhenti berniaga untuk menguruskan bapa. Jadi bila ada permintaan yang banyak, tercetuslah idea untuk komersialkan sambal tetapi ketika itu ia hanya sekadar idea kerana ada perkara lain yang difokus.

"Selepas beberapa tahun, baru kami ambil serius akan idea terbabit dan mula membuat penyelidikan dan pembangunan (R&D)," katanya.

Auntie Tim bermula dengan satu sambal iaitu sambal serbaguna dan kini jenama itu sudah menghasilkan sembilan produk.

"Kini, kami ada sembilan produk dengan enam pes sedia untuk dimakan dan tiga lagi adalah pes rendang yang siap untuk di masak.

"Satu kelebihan produk Auntie Tim ini, kita tidak menggunakan bahan pengawet manakala pes boleh tahan sehingga lebih setahun andai belum dibuka lagi," katanya.

Sementara itu, bagi pengedar produk Bubble O2, Norashidah Ismail, DesaMall@KPLB salah satu jalan terbaik memasarkan produknya di pasaran terutama pengguna yang mengenali KPLB dan eLokal Sdn Bhd.

Menurutnya, langkah diambil itu secara tidak langsung membolehkan masyarakat mengenali produk Bubble O2 menerusi platform DesaMall@KPLB.

"DesaMall@KPLB ini mengumpul semua produk luar bandar atau kampung yang kebanyakan tidak dikenali. Ia mengumpul, memperaga dan menghebahkan produk yang memang ada tetapi tidak dikenali ramai kerana mungkin usahawan tiada platform memasarkan dan memperkenalkan produk mereka.

"Begitu juga produk air mineral semula jadi Bubble O2 yang mempunyai 162 peratus oksigen larut dalam air.

"Dengan DesaMall@KPLB ini, pengguna akan nampak produk dihasilkan orang kita, orang Malaysia dan Bumiputera," katanya.

Sudah menyertai DesaMall@KPLB selama lebih kurang dua tahun, Norashidah berharap masyarakat terus menyokong DesaMall@KPLB ini kerana ia platform dalam talian yang memudahkan usahawan dan pengguna.

"Bagi pengguna yang ingin mencari produk Bumiputera, datanglah ke Galeri DesaMall@KPLB atau membuat pembelian secara dalam talian.

"Bagi usahawan pula, sertai DesaMall@KPLB untuk memasukkan produk di dalam platform e-dagang ini kerana ia dapat meningkatkan jualan secara dalam talian, sekali gus sesuai dengan pengamalan norma baharu ini," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 26 April 2021 @ 7:15 AM