FOTO HIASAN
FOTO HIASAN
BERNAMA

Kangar: Semua aktiviti terbuka secara berkumpulan di masjid dan surau seluruh negeri Perlis termasuk solat berjemaah dihentikan seketika sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula Jumaat ini.

Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail dalam kenyataan yang dikeluarkan Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) hari ini bertitah, perkara itu mendapat perkenan Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail.

"Keputusan itu diambil setelah menerima pandangan dan nasihat daripada pihak Kementerian Kesihatan Malaysia mengenai perkembangan semasa penularan wabak Covid-19 dan pelaksanaan semula PKP di negeri ini.

"Pelaksanaan solat Jumaat dibenarkan hanya membabitkan jemaah yang terdiri daripada anak kariah termasuk imam dengan tidak melebihi kapasiti maksimum mengikut saiz masjid dan tidak kurang daripada tiga orang seperti yang dipraktikkan sebelum ini," titah baginda.

Baginda yang juga Yang Dipertua MAIPs bertitah bagi mengimarahkan masjid dengan solat lima waktu berjemaah, hanya pegawai dan jawatankuasa masjid yang bertugas sahaja iaitu tidak melebihi lima orang dibenarkan hadir.

Tuanku Syed Faizuddin bertitah semua masjid perlu mematuhi semua prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan sebelum ini termasuk melaksanakan sanitasi.

Titah baginda semua pengerusi masjid perlu memastikan semua syarat di atas dipatuhi, masjid yang tidak mampu untuk memenuhi kesemua syarat-syarat dalam panduan adalah tidak dibenarkan untuk melaksanakan solat berjemaah dan solat Jumaat.

Baginda bertitah semua aktiviti masjid dan surau sama ada kelas, kuliah dan pengajian dalam tempoh PKP ditangguhkan dan pengajaran secara dalam talian boleh dilaksanakan sebagai alternatif.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 20 January 2021 @ 12:24 PM