MUHAMMAD Rasul Abdullah,16, menunjukkan sijil dan replika cek bernilai RM700 yang diterima  selepas menerima Anugerah Pingat Hang Tuah 2019 sempena Program Kebajikan Kemakmuran Bersama Peringkat Negeri Kedah anjuran Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) di Dewan Seri Mentaloon. FOTO Noorazura Abdul Rahman
MUHAMMAD Rasul Abdullah,16, menunjukkan sijil dan replika cek bernilai RM700 yang diterima selepas menerima Anugerah Pingat Hang Tuah 2019 sempena Program Kebajikan Kemakmuran Bersama Peringkat Negeri Kedah anjuran Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) di Dewan Seri Mentaloon. FOTO Noorazura Abdul Rahman
Noorazura Abdul Rahman


“PENGALAMAN menyelamatkan ibu daripada mati dibelit ular sawa tidak akan saya lupakan sampai bila-bila, saya harap ini pengalaman pertama dan terakhir saya berdepan dengan ular itu,” kata Muhammad Rasul Abdullah, 16.

Keberanian remaja orang kurang upaya (OKU) masalah pembelajaran ini menyebabkan dia dipilih sebagai penerima Anugerah Pingat Hang Tuah 2019 sempena Program Kebajikan Kemakmuran Bersama Peringkat Negeri Kedah anjuran Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) di Dewan Seri Mentaloon di Alor Setar, semalam.

Katanya, dia sangat bersyukur dipilih menerima anugerah itu dan berharap ia dapat menjadi contoh kepada remaja lain untuk berbakti kepada ibu bapa tanpa mengira keadaan.

“Sebagai anak, saya akan terus setia berada di sisi ibu walaupun terpaksa membahayakan nyawa untuk menyelamatkan insan yang melahirkan dan menjaga saya sejak kecil.

“Walaupun kejadian itu sudah lebih empat bulan berlalu, namun saya tidak mungkin melupakan detik cemas itu yang akan membuatkan kami sekeluarga lebih berhati-hati selepas ini,” katanya yang tinggal di Kampung Ulu Tawar, Baling.

Mengimbau kejadian itu, Muhammad Rasul bertindak memotong bahagian tengah ular seberat kira-kira 50 kilogram dibantu oleh adiknya Mohd Aziz, 15 dan sepupunya Mohd Shafizal Ismail, 15.

Katanya dalam kejadian kira-kira 11 malam, mereka ketika itu berada di luar rumah sebelum terdengar jeritan ibunya di bahagian dapur.

“Kami lihat ular sawa besar telah membelit ibu hingga ke paras dada, sepupu saya cuba melepaskan belitan ular pada bahagian ekor manakala adik saya pergi meminta bantuan jiran.

“Kami bergelut hampir setengah jam kerana ular itu terlalu agresif sebelum saya menetak bahagian tengah ular sehingga hampir putus dengan bantuan penduduk kampung.

“Alhamdulillah ular itu mati dan ibu saya pula tidak mengalami kecederaan serius,” katanya.

Muhammad Rasul menerima wang tunai RM700, sijil dan plak yang disampaikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Pembasmian Kemiskinan dan Kebajikan negeri Kedah, Halimaton Shaadiah Saad.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 6 November 2019 @ 10:49 AM