HELIKOPTER tentera udara Israel melepaskan suar ketika melintasi Nuseirat di tengah Semenanjung Gaza pada 17 April. FOTO AFP
HELIKOPTER tentera udara Israel melepaskan suar ketika melintasi Nuseirat di tengah Semenanjung Gaza pada 17 April. FOTO AFP
AFP

Baitulmaqdis: Israel melancarkan lebih banyak serangan maut ke atas Gaza yang dikepung pada Khamis ketika kerajaan Barat melancarkan sekatan menyeluruh terhadap program dron tentera Iran sebagai tindak balas kepada serangan yang tidak pernah berlaku sebelum ini ke atas musuh ketatnya, Israel.

Kuasa dunia memerhati dengan penuh gementar sejak Israel berikrar untuk membalas serangan terhadap Iran pada hujung minggu lalu, dengan kebimbangan semakin meningkat terhadap serangan balas yang boleh mendorong wilayah itu ke arah perang yang lebih luas.

Iran memberi amaran pada Khamis jika Israel menyerang tapak atom Iran ketika tindakan balas, Tehran pula akan menyasarkan 'kemudahan nuklear' Israel.

Selepas lebih daripada enam bulan dalam perang Gaza, tentera Israel berkata ia sudah mengebom berpuluh-puluh sasaran di wilayah itu, ketika Qatar berkata usaha untuk menjadi perantara gencatan senjata sudah terhenti.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu, yang berikrar untuk memusnahkan Hamas susulan serangan 7 Oktober yang memulakan perang, menegaskan bahawa Israel 'memiliki hak untuk melindungi dirinya' daripada Iran.

Hujung minggu lalu, Iran melancarkan serangan pertamanya untuk menyasarkan secara langsung musuh serantaunya tetapi Israel, disokong oleh sekutunya, memintas sebahagian besar daripada 300 peluru berpandu dan dron.

Serangan Iran adalah tindakan balas terhadap serangan udara 1 April, ke atas konsulatnya di Damsyik dan membunuh tujuh Pengawal Revolusi.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 19 April 2024 @ 10:01 AM