SERANGAN rentas sempadan antara kedua-dua pihak membunuh sekurang-kurangnya 368 orang di Lubnan, kebanyakannya pejuang Hizbullah. FOTO AFP
SERANGAN rentas sempadan antara kedua-dua pihak membunuh sekurang-kurangnya 368 orang di Lubnan, kebanyakannya pejuang Hizbullah. FOTO AFP
AFP

Beirut: Kumpulan Hizbullah Lubnan berkata, ia menyerang pangkalan tentera Israel berhampiran sempadan, pada Rabu.

Insiden itu mencederakan 14 tentera, menurut tentera Israel.

Israel dan Hizbullah, sekutu Hamas yang disokong Iran, bertukar-tukar tembakan merentas sempadan hampir setiap hari sejak kumpulan pejuang Palestin menyerang selatan Israel pada 7 Oktober, mencetuskan perang di Semenanjung Gaza.

Tetapi serangan Hizbullah dalam beberapa hari lalu termasuk penggunaan dron bahan letupan yang semakin meningkat, menyebabkan kecederaan di pihak Israel.

Beberapa jam selepas serangan Hizbullah ke atas Arab al-Aramshe, sebuah perkampungan dengan penduduk majoriti Arab di utara Israel berhampiran sempadan, tentera Israel menyerang sasaran di timur Lubnan, kata sumber Hizbullah kepada AFP.

Menurut sumber Israel itu, serangan berkenaan menyasarkan sebuah gudang di Iaat, kawasan perumahan berhampiran Baalbek di Lubnan, dan mencederakan seorang lelaki.

Tentera Israel berkata, "jet pejuangnya menyerang infrastruktur Hizbullah yang ketara" yang digunakan oleh pertahanan udara kumpulan itu di kawasan Baalbek.

Agensi Berita Nasional melaporkan tiga serangan dron di kawasan itu yang juga kubu kuat Hizbullah yang jauh dari sempadan dengan Israel.

Seorang jurugambar AFP berkata, gudang yang terkena serangan itu menyimpan sayuran dan hasil pertanian.

Tentera Israel sebelum ini berkata, 14 askarnya cedera dalam serangan di utara Israel, termasuk enam parah.

Hizbullah berkata, ia melancarkan "serangan gabungan dengan peluru berpandu berpandu dan dron letupan ke atas pusat perintah peninjauan tentera baharu di Arab al-Aramshe."

Menurut tentera Israel, "beberapa pelancaran dari Lubnan dikenal pasti melintasi kawasan Arab al-Aramshe".

Hizbullah berkata, serangan itu "sebagai tindak balas kepada musuh yang membunuh beberapa pejuang di Ain Baal dan Shehabiya" pada Selasa.

Ia juga ketika ketegangan serantau yang memuncak selepas Iran melancarkan serangan terus ke atas Israel pada hujung minggu sebagai tindak balas terhadap serangan maut ke atas konsulatnya di Damsyik, Syria.

Serangan rentas sempadan antara kedua-dua pihak membunuh sekurang-kurangnya 368 orang di Lubnan, kebanyakannya pejuang Hizbullah, tetapi juga sekurang-kurangnya 70 orang awam, menurut pengiraan AFP.

Di Israel, tentera berkata, 10 askar dan lapan orang awam terbunuh berhampiran sempadan utara sejak permusuhan bermula.

Puluhan ribu orang awam meninggalkan rumah mereka di kedua-dua belah sempadan, dengan keganasan yang mencetuskan kebimbangan konflik habis-habisan antara Hizbullah dan Israel, yang kali terakhir berperang pada 2006.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 18 April 2024 @ 9:41 AM