RAKYAT Palestin menunaikan solat sunat Aidilfitri di Masjid Al-Aqsa. FOTO AFP
RAKYAT Palestin menunaikan solat sunat Aidilfitri di Masjid Al-Aqsa. FOTO AFP
Bernama-Anadolu

Baitulmaqdis: Lebih 60,000 rakyat Palestin menunaikan solat sunat Aidilfitri di Masjid Al-Aqsa di Baitulmaqdis Timur yang diduduki pada Rabu, namun tiada suasana perayaan, sebaliknya meratapi mangsa perang berterusan Israel di Semenanjung Gaza selama lebih enam bulan sekarang.

Kontinjen besar pegawai polis Israel dikerahkan di pintu masuk, persekitaran dan lorong-lorong bandar, menurut Agensi Anadolu.

Ia memetik Jabatan Wakaf Islam di Baitulmaqdis dalam satu kenyataan berkata lebih 60,000 jemaah menunaikan solat di Masjid Al-Aqsa pada Hari Raya Aidilfitri, perayaan utama umat Islam selepas berakhirnya bulan Ramadan yang mulia.

Menurut koresponden Anadolu, walaupun hujan, umat Islam mula sampai ke masjid sebelum subuh.

Bagaimanapun, saksi memberitahu Anadolu bahawa polis Israel menyerang beberapa individu ketika mereka masuk dan keluar masjid di kawasan Bab al-Asbat dan Bab al-Silsila di Kota Lama.

Polis Israel menghalang sebahagian daripada mereka daripada memasuki Al-Aqsa, jadi mereka berdoa di pintu luar masjid.

Israel menyekat akses umat Islam Palestin ke Masjid Al-Aqsa di tengah-tengah ketegangan yang semakin meningkat di seluruh Tebing Barat yang diduduki akibat serangan berterusan tentera Israel di Semenanjung Gaza sejak 7 Oktober.

Masjid Al-Aqsa adalah tempat ketiga paling suci di dunia bagi umat Islam. Orang Yahudi memanggil kawasan itu Temple Mount, mendakwa ia adalah tapak dua kuil Yahudi pada zaman dahulu.

Israel menduduki Baitulmaqdis Timur, di mana terletaknya Al-Aqsa, semasa Perang Arab-Israel 1967. Ia menggabungkan seluruh bandar pada 1980 dalam langkah yang tidak pernah diiktiraf oleh masyarakat antarabangsa.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 10 April 2024 @ 10:13 PM