GAMBAR hiasan.
GAMBAR hiasan.
BERNAMA

Baitulmaqdis: Kumpulan Hamas dan Islamic Jihad mengutuk tindakan Israel yang menceroboh ruang solat Bab al-Rahma atau Pintu Rahmat di Masjid Al-Aqsa di Baitulmaqdis Timur yang diduduki, lapor Agensi Anadolu.

Menurut laporan media Palestin, tentera Israel merosakkan infrastruktur di ruang itu ketika umat Islam menyambut Aidilfitri pada Sabtu.

Jurucakap Hamas, Hazim Qasim, berkata tindakan itu adalah kesinambungan daripada "perang agama Israel terhadap tapak suci di Baitulmaqdis."

"Perjuangan untuk memelihara "identiti Arab-Islam" di Masjid Al-Aqsa akan diteruskan tanpa boleh digugat," katanya dalam satu kenyataan bertulis.

Jurucakap Islamic Jihad, Tarek Silmi, berkata serbuan itu satu lagi pencerobohan yang dilakukan Israel ke atas Masjid Al-Aqsa.

"Percubaan (Israel) untuk menguasai masjid tidak akan berjaya," tegasnya.

Pada awal bulan ini, tentera Israel menyerbu kompleks Masjid Al-Aqsa dan mengusir secara paksa jemaah dan insiden ini telah meningkatkan ketegangan di seluruh wilayah Palestin.

Serbuan itu telah mencetuskan tembakan roket dari Semenanjung Gaza dan Lubnan manakala Israel melakukan serangan dengan melancarkan serangan udara.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 23 April 2023 @ 7:43 PM