ANTARA Penempatan haram Yahudi di Tebing Barat. FOTO AFP
ANTARA Penempatan haram Yahudi di Tebing Barat. FOTO AFP
Agensi

Gaza: Mesir mengutuk keputusan Israel untuk membina penempatan baharu di Baitulmaqdis Timur.

Agensi Anadolu melaporkan, dalam satu kenyataan pada Selasa, Mesir menyifatkan tindakan itu sebagai pelanggaran nyata terhadap resolusi antarabangsa.

Kaherah mengulangi penolakan tegasnya terhadap dasar penempatan Israel, yang cuba melemahkan status undang-undang, sejarah dan demografi wilayah Palestin, termasuk Baitulmaqdis Timur.

Kementerian Luar Negeri Mesir dalam satu kenyataan turut menyeru Israel untuk menghentikan aktiviti penempatan tidak sahnya.

Kenyataan itu juga menekankan keperluan bagi Israel untuk berhenti mengeksploitasi tumpuan dunia terhadap perang yang dilancarkannya di Gaza untuk memperhebatkan amalan tidak sah di Tebing Barat, termasuk aktiviti penempatan.

Pihak berkuasa Israel mengeksploitasi perang ke atas Gaza untuk membina penempatan baharu di Baitulmaqdis Timur yang diduduki, kata kumpulan aktivis Israel Ir Amim pada Isnin.

Ia menandakan rancangan penyelesaian pertama yang diluluskan sepenuhnya oleh kerajaan Israel sejak 2012 dengan penempatan Givat Hamatos sudah diluluskan.

Menurut rekod, Israel menduduki Baitulmaqdis Timur semasa Perang Arab-Israel 1967. Ia menggabungkan seluruh bandar itu pada 1980 dalam satu langkah yang tidak pernah diiktiraf oleh masyarakat antarabangsa.

Di bawah undang-undang antarabangsa, semua penempatan Yahudi di wilayah yang diduduki, dianggap haram.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 6 Disember 2023 @ 10:33 AM