Kristin Harila. - FOTO AFP
Kristin Harila. - FOTO AFP
Reuters

Kathmandu: Seorang wanita Norway dan malim gunungnya, berjaya mendaki Gunung K2 di Pakistan pada Khamis, gunung ke-14 tertinggi yang berjaya mereka takluki dalam masa lebih tiga bulan.

Mereka juga mencipta rekod sebagai pendaki terpantas di dunia untuk mendaki semua puncak melebihi 8,000 meter dalam masa paling singkat, menurut pegawai syarikat penganjur pendakian di Nepal.

Kristin Harila, 37, dan Tenjen Lama dari Nepal, 35, menaiki K2, yang merupakan puncak kedua tertinggi di dunia pada ketinggian 8,611 meter bersama lapan malim gunung lain, kata Tashi Lakpa, pengarah urusan Seven Summit Treks (SST) syarikat yang menyediakan logistik kepada pendaki, di Kathmandu.

"Mereka telah menjadi yang terpantas untuk mendaki semua 14 puncak," Tashi, memberitahu Reuters, memetik maklumat dari kem pangkalan.

Mendaki semua 14 puncak tertinggi dalam beberapa bulan adalah satu pencapaian mencabar, yang biasanya dilakukan oleh ramai pendaki selama bertahun-tahun.

Mereka mencatat rekod pendakian terpantas dengan menewaskan Nirmal Purja dari Nepal yang menyelesaikan semua puncak dalam tempoh enam bulan tujuh hari pada 2019.

Namun, pencapaian terbaru mereka, turut disahkan oleh pendaki lain di gunung itu, masih belum disahkan oleh Rekod Dunia Guinness.

Kedua-dua pendaki mendahului Shishapangma di wilayah Tibet di China pada 26 April dan sejak itu telah mendaki Everest, Kanchenjunga, Lhotse, Makalu, Cho Oyu, Dhaulagiri, Manaslu, dan Annapurna di Nepal sebelum meneruskan pendakian ke Pakistan, di mana mereka mendaki Nanga Parbat, Gasherbrum I, Gasherbrum II dan Broad Peak sebelum mengungguli K2, melengkapkan kesemua 14 puncak dalam masa 92 hari.

Garrett Madison, dari syarikat Madison Mountaineering yang berpangkalan di Amerika Syarikat (AS) yang juga berada di K2 mengetuai ekspedisi berbeza berkata pendaki mengambil kesempatan daripada keadaan cuaca yang baik dan mendaki gunung itu.

Madison berkata, wanita Norway itu "sangat kuat dari segi mental dan fizikal".

Salah seorang malim gunung, Nima Rinjin yang berusia 17 tahun, juga menjadi individu paling muda mendaki K2, kata Tashi.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 27 Julai 2023 @ 5:27 PM