Sebahagian Rohingya yang tiba di Aceh bulan lalu. - FOTO AFP
Sebahagian Rohingya yang tiba di Aceh bulan lalu. - FOTO AFP
Reuters

Jakarta: Lebih 180 Rohingya mendarat di wilayah Aceh Indonesia pada Isnin, kata pegawai.

Ia adalah antara ratusan yang terbaru melarikan diri dengan bot dari keadaan terdesak di Myanmar dan di kem di Bangladesh.

Agensi pelarian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) berkata 2022 mungkin antara tahun paling dahsyat di laut dalam hampir sedekad bagi Rohingya, minoriti agama dan etnik yang teraniaya di Myanmar.

Jurucakap polis tempatan, Kamil, mengesahkan melalui telefon bahawa 184 Rohingya telah tiba di daerah Aceh Timur dan semuanya dalam keadaan sihat.

Tidak jelas berapa banyak kapal yang mereka naiki.

Miftah Cut Ade, anggota kanan komuniti nelayan tempatan di Aceh berkata, 90 wanita dan kanak-kanak adalah antara pendatang, yang tiba kira-kira 3.30 pagi waktu tempatan pada Isnin.

Selama bertahun-tahun, ramai Rohingya mencuba menaiki bot kayu untuk sampai ke negara jiran Thailand, Bangladesh, Malaysia dan Indonesia yang majoritinya Islam, terutamanya antara November dan April ketika laut tenang. Sebilangan besar daripada mereka telah mati di laut akibat penyakit, kelaparan dan keletihan.

Sejak November tahun lalu, Indonesia telah mendaftarkan 918 Rohingya tiba di Aceh, menurut kementerian luar, selepas melakukan perjalanan ke selatan di Teluk Benggala dan Laut Andaman.

Pada 2021, seramai 180 Rohingya dilaporkan tiba di Aceh.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 27 Mac 2023 @ 4:07 PM