Pelarian Rohingya menerima rawatan di Kampung Meunasah Ujong Pie di Pidie, Aceh. FOTO AFP.
Pelarian Rohingya menerima rawatan di Kampung Meunasah Ujong Pie di Pidie, Aceh. FOTO AFP.
AFP

Banda Aceh: Sekurang-kurangnya 200 orang pelarian Rohingya menerima rawatan selepas bot yang membawa mereka tiba di perairan Indonesia pada Isnin, pendaratan keempat seumpamanya dalam tempoh beberapa bulan lalu.

Setiap tahun beribu-ribu orang Rohingya yang kebanyakannya beragama Islam, yang ditindas teruk di Myanmar mempertaruhkan nyawa mereka dalam perjalanan berisiko untuk sampai ke Malaysia atau Indonesia.

Kapal kayu itu tiba kira-kira 5.30 petang waktu tempatan di sebuah pantai di wilayah paling barat Aceh di Indonesia, kata jurucakap polis tempatan Winardy.

"Seratus lapan puluh lima pendatang Rohingya mendarat di Pidie. Angka itu terdiri daripada 83 lelaki dewasa, 70 perempuan dewasa dan 32 kanak-kanak," kata Winardy dalam satu kenyataan.

Pelarian itu ditempatkan sementara di kemudahan tempatan, dengan pekerja merawat mereka yang sakit, kata Winardy.

Ada yang kelihatan sangat lemah dan kurus dan dirawat kakitangan perubatan, menurut wartawan AFP.

Seorang pekerja kesihatan memberitahu AFP ada yang "mengalami dehidrasi teruk termasuk beberapa kanak-kanak muntah."

Butiran mengenai tempoh dan syarat perjalanan mereka belum diperoleh, tetapi salah seorang daripada mereka mengakui berlepas dari Bangladesh.

"Kami datang dari kem pelarian Rohingya di Bangladesh dengan harapan Indonesia akan memberi kami peluang pendidikan," kata Umar Faruq yang berusia 14 tahun.

Marfian, seorang ketua komuniti nelayan tempatan di tempat kejadian tidak lama selepas pelarian tiba, mereka kelihatan tidak bermaya.

"Apabila mereka berada di pinggir pantai, penduduk tempatan memberi mereka makanan," kata Marfian.

Beliau berkata dalam beberapa tahun kebelakangan ini beberapa nelayan Aceh membantu bot Rohingya mendarat tetapi bot terbaru terdampar di darat dengan sendiri kerana nelayan semakin keberatan untuk membantu.

Pendaratan bot Isnin lalu di Aceh berlaku sehari selepas sebuah lagi kapal yang membawa 57 pelarian Rohingya mendarat di wilayah itu.

November lalu, dua bot yang membawa sejumlah 229 Rohingya mendarat di wilayah yang sama, menurut agensi pelarian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Malaysia yang agak mewah adalah destinasi pilihan bagi pelarian, tetapi kebanyakannya mendahului di Indonesia majoriti Islam, dilihat lebih mesra.

Agensi PBB dan kumpulan hak asasi manusia meminta negara di rantau ini untuk mendapatkan bantuan segera selepas beberapa bot yang membawa Rohingya dilaporkan hanyut selama berminggu-minggu di lautan Hindi.

UNHCR berkata pada hujung minggu bahawa kira-kira 180 Rohingya di laut selama berminggu-minggu dikhuatiri maut, selepas saudara-mara berkata mereka terputus hubungan dan menganggap tiada penumpang yang terselamat.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 27 Disember 2022 @ 8:35 AM