PELARIAN Rohingya yang tiba di pantai di Blang Raya, Pidie, wilayah Aceh. FOTO Reuters
PELARIAN Rohingya yang tiba di pantai di Blang Raya, Pidie, wilayah Aceh. FOTO Reuters
AFP

Banda Aceh: Hampir 200 pelarian Rohingya, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, terdampar di pantai Indonesia barat, pada Ahad, setelah pihak berkuasa tempatan menyatakan mereka tidak akan menerima kedatangan baharu, seperti yang dilihat oleh AFP.

Pelarian ini tiba dengan bot pada 3 pagi waktu tempatan.

Rohingya yang kebanyakannya beragama Islam menjadi sasaran tindakan keras oleh tentera Myanmar pada 2017, yang kini menjadi subjek penyiasatan genosid oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Hampir sejuta orang melarikan diri ke Bangladesh, dan daripada itu, ribuan mengambil risiko untuk perjalanan laut yang panjang dan memakan kos yang mahal untuk ke Malaysia atau Indonesia.

"Mereka akan ditempatkan di lokasi pendaratan. Kali ini, kerajaan tidak akan bertanggungjawab untuk menanggung sebarang kos," kata Muslim, ketua Agensi Sosial Pidie di provinsi Aceh, tempat kapal itu mendarat.

Seperti ramai orang Indonesia, Muslim hanya dikenali dengan satu nama.

Katanya, pihak berkuasa tempatan tidak akan bertanggungjawab untuk menyediakan khemah atau keperluan asas lain kepada pelarian berkenaan

AFP menyaksikan pelarian berkumpul di pantai, dengan ibu-ibu memeluk anak-anak dan beberapa kanak-kanak itu dalam keadaan tidak berpakaian.

Mereka yang lain terbaring di pantai, cuba berehat selepas perjalanan laut yang panjang.

"Mengenai tempat perlindungan di Pidie, tidak ada ruang lagi yang tersedia," kata Muslim.

Pihak berkuasa tempatan dan penduduk menolak ketibaan pelarian Rohingya, mengancam untuk menghantar mereka kembali ke laut sejak lebih dari 1,000 orang, tiba pada bulan lalu.

Rabu lalu, kira-kira 150 orang Pulau Sabang di Aceh, bertempur dengan polis ketika menuntut supaya pelarian Rohingya dipindahkan.

Presiden Joko Widodo pada Jumaat lalu berkata, bantuan sementara akan disediakan untuk pelarian "dengan keutamaan kepada kepentingan masyarakat tempatan."

Beliau menuduh rangkaian perdagangan manusia terbabit dalam peningkatan jumlah pelarian Rohingya yang mencapai negaranya melalui bot, dan bertekad untuk mengambil tindakan tegas terhadap penjenayah itu.

Indonesia bukan pihak yang menandatangani Konvensyen Pelarian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan mengatakan bahawa ia tidak terikat untuk menerima pelarian dari Myanmar.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 10 Disember 2023 @ 2:34 PM