Seorang daripada pelombong yang diselamatkan. - FOTO AP
Seorang daripada pelombong yang diselamatkan. - FOTO AP
AP

Seoul: Dua pelombong yang diselamatkan selepas terperangkap bawah tanah selama sembilan hari bergantung kepada serbuk kopi segera dan titisan air dari siling tersumbat.

Dua lelaki berusia 62 dan 56 tahun itu diselamatkan pada Jumaat dalam kejadian di Bonghwa.

Mereka terkandas di sana selepas timbunan tanah jatuh dan menghalang laluan pintu masuk kira-kira 190 meter di bawah tanah pada 26 Oktober lalu.

Bang Jong-hyo, seorang doktor yang merawat pelombong di sebuah hospital tempatan, memberitahu pemberita pada Sabtu bahawa kedua-dua lelaki itu berada dalam keadaan agak baik walaupun mereka pada mulanya berkata mereka mengalami hipotermia dan sakit otot.

Beliau berkata, kedua-duanya dijangka dibenarkan keluar dari hospital dalam masa beberapa hari.

Bang berkata, dua pelombong itu memberitahunya mereka berkongsi 30 paket kopi segera ketika terperangkap di bawah tanah.

Kedua-duanya juga meminum air yang jatuh dari siling dan membuat api untuk bertahan, kata pegawai kecemasan tempatan.

"Saya mempunyai banyak perkara untuk diberitahu kepada bapa saya jadi saya telah menulisnya pada buku nota dalam 10 hari yang lalu," kata Park Geun-hyung, anak kepada salah seorang pelombong yang diselamatkan, Park Jeong-ha.

"Sekarang saya mahu meluangkan sedikit masa dengan ayah saya untuk memberitahunya apa yang saya mahu katakan dan mendengar apa yang saya mahu dengar daripadanya."

Presiden Yoon Suk Yeol menggelar kejadian itu "seperti keajaiban" dan "menyentuh hati".

Yoon menghantar seorang pegawai kanan presiden kepada pelombong itu untuk menyampaikan surat mendoakan mereka segera pulih dan turut memberikan hadiah yang tidak dinyatakan.

Dalam surat itu, Yoon dipetik sebagai berkata, kedua-dua pelombong telah memberikan "harapan baru kepada Republik Korea Selatan, yang telah dilanda kesedihan," kata pejabatnya pada Ahad, dalam rujukan jelas kepada tragedi rempuhan Halloween yang mengerikan di Seoul yang membunuh 156 orang hujung minggu lalu.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 6 November 2022 @ 4:26 PM