Reuters

Palm Beach, Forida: Bekas Presiden Donald Trump berkata ejen Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) menyerbu rumahnya di Mar-a-Lago pada Isnin dan memecah masuk peti besinya.

Pencarian rumah bekas presiden yang tidak pernah berlaku sebelum ini adalah salah satu daripada beberapa siasatan yang dihadapi Trump kini.

Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat enggan mengulas mengenai pencarian itu, yang Trump dalam satu kenyataan berkata serbuan membabitkan 'kumpulan besar ejen FBI'.

Ibu pejabat FBI di Washington dan pejabat lapangannya di Miami kedua-duanya enggan mengulas.

Anak Trump iaitu Eric memberitahu Fox News berhubung pencarian kotak dokumen yang dibawa bapanya dari Rumah Putih.

Menurutnya, Trump sudah bekerjasama dengan Arkib Negara berhubung perkara itu selama berbulan-bulan.

Sumber mengesahkan kepada Reuters serbuan itu membabitkan penyingkiran rekod sulit oleh Trump dari Rumah Putih.

Trump berkata rumah itu sedang dikepung, diserbu, dan diduduki bagaimanapun tidak menyatakan mengapa serbuan itu berlaku.

"Selepas bekerjasama dengan agensi Kerajaan yang berkaitan, serbuan tanpa pemberitahuan di rumah saya ini tidak perlu atau sesuai," kata Trump sambil menambah: "Mereka malah menceroboh peti besi saya!"

RUMAH Rumah bekas Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump, di Mar-A-Lago di Palm Beach, Florida yang diserbu FBI. Foto REUTERS
RUMAH Rumah bekas Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump, di Mar-A-Lago di Palm Beach, Florida yang diserbu FBI. Foto REUTERS

Trump tidak ada ketika itu kerana dia berada di New York pada Isnin.

Trump, menjadikan kelabnya di Palm Beach sebagai rumahnya sejak meninggalkan Rumah Putih pada Januari 2021.

Beliau menghabiskan musim panas di kelab golfnya di Bedminster, New Jersey, kerana Mar-a-Lago biasanya ditutup pada musim panas.

Undang-undang persekutuan yang dipanggil Akta Rekod Presiden A.S. memerlukan pemeliharaan memo, surat, nota, e-mel, faks dan komunikasi bertulis lain yang berkaitan dengan tugas rasmi presiden.

Sebarang pencarian kediaman persendirian perlu diluluskan oleh hakim iaitu selepas agensi penguatkuasaan undang-undang yang menyiasat menunjukkan sebab yang berkemungkinan bahawa pencarian itu adalah wajar.

Ia hampir pasti juga akan diluluskan oleh Pengarah FBI Christopher Wray, seorang lantikan Trump, dan bosnya, Peguam Negara Merrick Garland, yang dilantik oleh pengganti Trump dan saingan politik, Presiden Joe Biden.

Penyokong Biden yang demokratik mengkritik Garland kerana terlalu berhati-hati dalam menyiasat Trump berhubung percubaannya untuk membatalkan kekalahannya dalam pilihan raya 2020 kepada Biden.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 9 Ogos 2022 @ 1:00 PM