DONALD Trump. FOTO AFP
DONALD Trump. FOTO AFP
AFP

Washington: Bekas Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump berkata, beliau didakwa dalam siasatan persekutuan berhubung pengendalian dokumen sulitnya selepas tidak lagi memegang jawatan itu.

Beliau berkata ia pendakwaan yang serius di saat dirinya yang mahu bertanding merebut jawatan Presiden Amerika Syarikat (AS) 2024.

"Pentadbiran Biden yang korup memaklumkan kepada peguam saya, bahawa (saya) telah didakwa," kongsi Trump di platform Truth Social ketika mengumumkan beliau didakwa secara jenayah buat kali kedua.

Bagaimanapun, Jabatan Kehakiman belum mengeluarkan sebarang maklum balas berhubung dakwaan itu.

Seorang peguam Trump, Jim Trusty, memberitahu CNN anak guamnya didakwa atas tujuh pertuduhan termasuk menyimpan dokumen secara sengaja yang melanggar Akta Pengintipan, membuat kenyataan palsu, menghalang keadilan dan tuduhan konspirasi.

Walaupun butiran tepat pertuduhan itu tidak jelas, sumber memberitahu The New York Times bahawa pertuduhan konspirasi itu berkaitan dengan menghalang keadilan.

Trump berkata beliau dipanggil ke Mahkamah Persekutuan di Miami Selasa depan - sehari sebelum hari jadinya yang ke-77.

"Saya tidak pernah terfikir kemungkinan perkara seperti itu boleh berlaku kepada bekas Presiden Amerika Syarikat," tulisnya.

Pengumumannya dibuat sehari selepas media AS berkata pendakwa raya persekutuan memaklumkan peguam bekas presiden itu bahawa beliau disiasat atas pengendalian dokumen sulitnya.

Beliau menjadi bekas atau presiden pertama yang didakwa melakukan jenayah - dalam kesnya berhubung pembayaran wang menjelang pilihan raya kepada bintang lucah yang mengatakan Trump mempunyai hubungan sulit dengannya.

Dakwaan dibuat oleh peguam daerah Manhattan pada Mac.

Dalam satu kenyataan, kempen Trump mengecam apa yang dipanggil "penyalahgunaan kuasa yang belum pernah berlaku sebelum ini," dan meminta pendakwaan itu dibuang.

Dalam video yang dikeluarkan selepas beliau berkongsi berita itu, Trump berulang kali mengatakan beliau tidak bersalah dan mendakwa pendakwaan baharu itu adalah campur tangan pilihan raya oleh Jabatan Kehakiman yang "dipersenjatai" oleh pentadbiran Joe Biden.

"Mereka mengejar saya kerana sekarang kami mendahului dalam pemilihan sekali lagi dengan banyak menentang Biden," kata Trump dalam klip itu.

"Negara kita akan ke neraka dan mereka mengejar Donald Trump... Kita tidak boleh membiarkan ini berterusan."

Kepimpinan tertinggi Republikan, termasuk Speaker Dewan Rakyat Kevin McCarthy turut mempertahankan Trump.

"Hari ini sememangnya hari yang gelap bagi Amerika Syarikat. Adalah tidak wajar bagi seorang Presiden untuk mendakwa calon utama yang menentangnya," kata Speaker Dewan Rakyat Kevin McCarthy dalam satu kenyataan.

"Saya, dan setiap orang Amerika yang percaya kepada kedaulatan undang-undang, berdiri bersama Presiden Trump."

Peguam khas Jack Smith, yang dinamakan oleh Peguam Negara AS Merrick Garland, meneliti cache dokumen sulit yang disimpan Trump di kediamannya di Mar-a-Lago di Florida selepas meninggalkan Rumah Putih.

FBI mengambil kira-kira 11,000 kertas selepas menyampaikan waran geledah di Mar-a-Lago pada Ogos, dan tuduhan menghalang keadilan mungkin disebabkan Trump menentang untuk mendapatkan semula harta itu.

Trump akhirnya menyerahkan 15 kotak yang mengandungi hampir 200 dokumen sulit kepada Arkib Negara pada Januari 2022 tetapi disapina untuk sebarang rekod tertunggak dalam simpanannya.

Ketika ditanya mengenai pertuduhan malam Khamis, jurucakap kepada Smith iaitu Peter Carr memberitahu AFP, "Kami enggan mengulas."

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 9 Jun 2023 @ 12:24 PM