ENIAGA kedai makan, Rahim Ishak, 45, sibuk menyediakan bahan untuk dimasak ketika ditemui di kedainya yang digenangi banjir termenung di sekitar Parit Sulong, Batu Pahat, semalam.
ENIAGA kedai makan, Rahim Ishak, 45, sibuk menyediakan bahan untuk dimasak ketika ditemui di kedainya yang digenangi banjir termenung di sekitar Parit Sulong, Batu Pahat, semalam.

PERSATUAN Bank-Bank Dalam Malaysia (ABM) dan ahlinya komited untuk membantu pelanggan yang terjejas akibat banjir di seluruh negara ketika ini.

ABM dalam satu kenyataan kelmarin berkata, ahlinya menyediakan bantuan banjir yang khusus dan mudah diakses untuk pelanggan mereka yang terjejas akibat banjir.

"Bantuan yang ditawarkan adalah berdasarkan program yang disesuaikan oleh bank individu dan mungkin termasuk (tetapi tidak terhad kepada) penangguhan bayaran balik pinjaman, pembiayaan, pengecualian fi dan caj bagi menggantikan dokumen bank dan kad bank yang hilang dan rosak serta banyak lagi," katanya.

CIMB Group Holdings Bhd dalam satu kenyataan berasingan mengumumkan ia akan mengaktifkan semula pelepasan pembayaran obligasi kewangannya di bawah Pelan Bantuan Banjir CIMB.

Bank itu akan memberikan pelepasan pembayaran selama enam bulan bagi produk pinjaman dan pembiayaan untuk pelanggan individu dan perusahaan kecil dan sederhana (PKS)/perniagaan yang terjejas akibat banjir.

"Seterusnya, Kemudahan Bantuan Bencana sehingga RM700,000 pada kadar kewangan keutamaan juga akan disediakan untuk pelanggan PKS yang memerlukan bantuan aliran tunai tambahan," kata bank itu.

Sementara itu, AmBank Group dalam satu kenyataan berkata, ia akan menyediakan bantuan bersasar kepada pelanggan yang layak.

Bank itu berkata, pelanggan yang terjejas ditawarkan bantuan bayaran balik sehingga enam bulan bagi semua kemudahan pinjaman dan pembiayaan termasuk kemudahan kad kredit, tanpa caj lewat atau penalti yang dikenakan sepanjang tempoh bantuan bayaran balik.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 10 Mac 2023 @ 7:01 AM