MAHDZIR (tengah) pada Ekspo Usahawan Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang (PERDA) (EXPERT) Tahun 2022 di Dataran Transformasi Usahawan, Midtown PERDA di Kubang Menerong. FOTO BERNAMA
MAHDZIR (tengah) pada Ekspo Usahawan Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang (PERDA) (EXPERT) Tahun 2022 di Dataran Transformasi Usahawan, Midtown PERDA di Kubang Menerong. FOTO BERNAMA
BERNAMA

Tasek Gelugor: Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) menyarankan usahawan luar bandar melengkapkan diri dengan menguasai kemahiran digital dalam menghadapi persaingan perniagaan yang semakin kompetitif.

Menteri Pembangunan Luar Bandar Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata ia berikutan dunia sentiasa mengalami perubahan dan pemacu asas ke arah perubahan adalah tranformasi digital iaitu penggunaan teknologi digital dalam urusan perkhidmatan atau perniagaan.

"Usahawan digalakkan untuk menghadiri latihan dan program peningkatan kemahiran digital bagi memastikan produk yang dipasarkan dapat menarik perhatian malah beralih kepada pemasaran secara digital kini adalah norma baharu dalam perniagaan.

"Memasarkan produk di media sosial sahaja tanpa strategi dan kemahiran berkemungkinan tidak memberi impak yang berkesan, sebab itu KPLB menyediakan kursus dan bimbingan digital bagi membantu usahawan luar bandar dalam memasar, menambah baik mutu dan kualiti produk untuk memulakan perniagaan dalam talian termasuk menyediakan platform DesaMall@KPLB," katanya kepada pemberita, di sini, malam tadi.

Beliau ditemui selepas merasmikan Ekspo Usahawan Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang (PERDA) (EXPERT) Tahun 2022 di Dataran Transformasi Usahawan, Midtown PERDA di Kubang Menerong di sini. Turut hadir Pengerusi PERDA Khaliq Mehtab Mohd Ishaq.

Mengulas mengenai EXPERT Tahun 2022, Mahdzir berkata ekspo itu diperkenalkan bertujuan untuk mempromosikan produk keluaran usahawan khususnya usahawan luar bandar Pulau Pinang dan platform berkenaan juga memberi ruang menyeluruh kepada usahawan yang telah menjalankan perniagaan mahu pun menceburi bidang keusahawanan.

Katanya penganjuran EXPERT membabitkan 186 penyertaan dengan mensasarkan nilai jualan dan pemerolehan kontrak berjumlah RM1 juta serta kehadiran lebih 40,000 pengunjung sepanjang empat hari program berlangsung dari 8 September sehingga hari ini.

"EXPERT kali ini membawa tema 'Usahawan Luar Bandar Tonggak Ekonomi Negara' dan ia diperkenalkan berpandukan Teras Strategik 1 dasar Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 dan teras tersebut menyasarkan Sektor Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) serta perniagaan mikro menyumbangkan sebanyak 50 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara menjelang 2030," katanya.

Beliau berkata EXPERT itu juga antara lain untuk meningkatkan penyertaan usahawan dalam pelbagai bidang ekonomi dengan menghimpunkan pelbagai sektor dan peringkat dalam satu ekspo bagi memberi peluang kepada pengunjung mendapatkan produk usahawan atau peluang pekerjaan.

"Berdasarkan maklumat daripada PERDA, ketika ini terdapat seramai 1,365 usahawan bimbingan mereka dengan 200 daripadanya telah berjaya mempunyai kilang atau premis sendiri bagi menjalankan perniagaan. Kami harap EXPERT ini dapat melahirkan lebih ramai usahawan berjaya," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 11 September 2022 @ 12:54 PM