AHLI ekonomi jangka ada kemungkinan kadar dividen akan datang jauh lebih baik berbanding 2020.
AHLI ekonomi jangka ada kemungkinan kadar dividen akan datang jauh lebih baik berbanding 2020.

Kuala Lumpur: Beberapa ahli ekonomi menjangkakan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan mengumumkan dividen lebih menarik bagi 2021 iaitu sekitar 5.2 peratus hingga enam peratus.

Ia didorong oleh peningkatan pendapatan pelaburan kasar dana berkenaan selain prestasi pasaran modal yang positif.

Ketua Ahli Ekonomi Bank Islam Malaysia Bhd, Mohd Afzanizam Abdul Rashid berkata, jumlah pendapatan pelaburan kasar KWSP bagi tempoh sembilan bulan pertama 2021, meningkat sebanyak 7.7 peratus tahun ke tahun kepada RM48.02 bilion berbanding tempoh sama pada 2020.

"Atas alasan itu, ada kemungkinan kadar dividen akan datang ini jauh lebih baik berbanding 2020. Saya berpendapat, angka itu mungkin sekurang-kurangnya menyamai paras 2020 atau jauh lebih tinggi," katanya kepada Bernama.

Sehubungan itu, beliau mengunjurkan kadar dividen bagi 2021 itu dalam jajaran 5.2 peratus hingga 5.4 peratus.

Pada 2020, dana persaraan itu mengumumkan kadar dividen sebanyak 5.2 peratus yang membabitkan agihan sebanyak RM42.88 bilion bagi Simpanan Konvensional dan 4.9 peratus bagi Simpanan Syariah yang berjumlah RM4.76 bilion.

Menurut Mohd Afzanizam, ada peluang bagi kadar dividen lebih baik jika pendapatan korporat KWSP bagi tempoh suku keempat mencatat kenaikan.

KWSP dilihat mempelbagaikan portfolionya ke pasaran luar negara dengan pendapatan daripada ekuiti asing pula memberi sumbangan besar kepada jumlah pendapatan.

"Oleh itu, strategi pempelbagaian portfolio KWSP terbukti membuahkan hasil dan ini boleh disalurkan dalam bentuk pemberian kadar dividen lebih mampan di masa depan," katanya.

Mengulas pengeluaran khas di bawah skim i-Sinar, i-Lestari dan i-Citra dana persaraan itu, beliau berkata, pengeluaran terbabit berkemungkinan besar tidak memberi impak ketara terhadap prestasi dividen.

Mohd Afzanizam percaya pada masa sama, ekonomi negara berjaya mencatat pertumbuhan pada kadar positif pada 2021 dan kadar pengangguran susut kepada 4.2 peratus pada Disember 2021 daripada paras tinggi sehingga 5.3 peratus dalam pertengahan 2020.

Sehubungan itu katanya, caruman baharu ahli KWSP berserta pelaburan aset yang matang dapat menampan aliran pengeluaran terbabit.

Sementara itu, Profesor Ekonomi di i-CATS University College Kuching, Datuk Shazali Abu Mansor menjangkakan KWSP mengumumkan kadar dividen dalam lingkungan 5.5 peratus hingga enam peratus bagi tahun lalu susulan prestasi pelaburan kasar lebih baik.

"Dividen sepatutnya meningkat seiring dengan (prestasi) pendapatan. Oleh itu, bagi 2021, kadar berkenaan seharusnya melebihi 5.2 peratus. Jika kurang daripada itu, ia dilihat sebagai tidak seimbang," katanya.

Ketua Ahli Ekonomi dan Penyelidik Ambank Group, Anthony Dass berkata, biarpun terdapat beberapa cabaran di peringkat domestik, prestasi keseluruhan pasaran modal tempatan adalah menggalakkan dan ini mungkin membawa kepada pembayaran dividen sekitar 5.45 peratus hingga enam peratus.

"Dalam keadaan ekonomi yang mula pulih, semakin ramai yang mendapat pekerjaan dan turut mewujudkan peluang pekerjaan daripada perniagaan baharu. Ini sekali gus membantu dari segi penambahan semula simpanan KWSP.

"Bagaimanapun, untuk membolehkan paras simpanan itu mencecah seperti paras 2019, ia akan turut bergantung kepada jumlah caruman masa depan yang dimasukkan ke dalam KWSP.

"Selain itu, pada masa sama, aspek liputan dan jaminan perlindungan sosial terutama membabitkan kalangan yang bekerja sendiri dan mereka dalam sektor tidak formal juga perlu dipertingkat," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 16 Februari 2022 @ 7:00 AM