TABUNG Haji. FOTO arkib NSTP
TABUNG Haji. FOTO arkib NSTP
Bisnes HM


Kuala Lumpur: Kedudukan kewangan Lembaga Tabung Haji (TH) kekal stabil dengan jumlah aset melebihi jumlah liabiliti sebanyak RM3.68 bilion untuk tahun kewangan berakhir 31 Disember 2020.

Jumlah aset keseluruhan pula sebanyak RM81.85 bilion dan jumlah liabiliti RM78.17 bilion.

Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Nik Mohd Hasyudeen Yusoff berkata, TH menyasarkan agihan keuntungan yang lebih stabil pada masa hadapan selaras dengan matlamat penubuhannya untuk mengurus wang umat Islam bagi mengerjakan ibadah haji.

Beliau berkata kadar pulangan yang lebih lestari adalah sangat penting kerana bakal jemaah haji Malaysia perlu menunggu giliran menunaikan haji disebabkan kuota haji yang ditetapkan Kerajaan Arab Saudi.

"Inilah amanah kami yang paling besar. Kami perlu memastikan kelangsungan operasi TH lebih 100 tahun lagi untuk para jemaah melengkapkan kewajipan agama.

"Ini bermakna keselamatan pelaburan amat penting dan TH tidak boleh mengambil risiko yang terlalu tinggi, lebih-lebih lagi dengan kesan penyusutan ekonomi negara dan dunia disebabkan pandemik COVID-19 pada tahun lalu," katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau mengulas mengenai prestasi kewangan TH dan agihan keuntungan bagi tahun kewangan 2020 yang diumumkan semalam.

TH telah mengumumkan kadar agihan keuntungan sebanyak 3.10 peratus selepas zakat bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2020.

Agihan untuk tahun 2020 membabitkan jumlah sebanyak RM2.24 bilion berbanding RM2.14 bilion pada tahun 2019.

TH telah merekodkan prestasi kewangan belum diaudit pada 2020 yang lebih baik berbanding tahun 2019, dengan keuntungan bersih selepas zakat sebanyak hampir RM2.23 bilion, meningkat sebanyak 22 peratus atau RM397 juta berbanding tahun lalu.

"Prestasi keseluruhan pendapatan TH bagi tahun kewangan 2020 disokong oleh beberapa aktiviti pelaburan TH dalam aset pendapatan tetap yang telah menjana pendapatan sebanyak RM1.90 bilion manakala pelaburan saham sebanyak RM430 juta, pelaburan hartanah sebanyak RM352 juta, dan instrumen pasaran wang Islam menyumbang sebanyak RM318 juta," katanya.

Untuk tahun ini, TH menjangkakan operasi persekitaran yang lebih mencabar dengan pelabur terus mencari pulangan yang tinggi walaupun ekonomi masih lemah.

"Namun langkah pelbagai negara termasuk Malaysia, untuk memastikan rakyat mendapat vaksin Covid-19 dijangka akan dapat membantu meneruskan usaha pemulihan ekonomi," katanya.

TH juga terus komited melindungi kepentingan pendeposit dengan lebih separuh daripada peruntukan asetnya (51 peratus) dilaburkan dalam sukuk yang menawarkan pendapatan tetap.

Ini selaras dengan Alokasi Aset Strategik (SAA) yang memberi penekanan kepada pelaburan jangka panjang, pendapatan berulang, selamat serta mempunyai daya ketahanan risiko.

TH juga akan meneruskan usahanya untuk mengimbangi semula portfolio pelaburan khususnya dalam menggantikan aset yang tidak berdaya saing dengan aset yang boleh memberi pulangan lebih baik.

Ini termasuklah memberi penekanan yang lebih kepada pelaburan luar negara dan pelaburan berlandaskan persekitaran, sosial dan tadbir urus (ESG).

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 3 Mac 2021 @ 2:50 PM