MUHAMMAD Azzrul  dan isteri bertemu wanita tunggang motosikal bersama tiga anak di sebuah stesen minyak.
MUHAMMAD Azzrul dan isteri bertemu wanita tunggang motosikal bersama tiga anak di sebuah stesen minyak.
Oleh Noor Hidayah Tanzizi


Kuala Lumpur: "Video itu kami kongsikan untuk sampaikan mesej apabila kita rasa diri ini susah sebenarnya ada orang yang lebih susah daripada kita dan kita juga perlu bersyukur dengan apa dimiliki," kata Muhammad Azzrul Ameer Johari.

Muhammad Azzrul Ameer, 31, memberi reaksi itu ketika menceritakan pengalamannya bertemu wanita menunggang motosikal bersama tiga anak di sebuah stesen minyak di Kawasan Rehat dan Rawat (R&R) Hulu Bernam pada Khamis lalu.

Menurutnya, ketika itu dia dan isteri, Anis Afiqah Mohd Isa, 28, bersama dua anak mereka dalam perjalanan pulang dari Ipoh, Perak ke rumah di Kampung Pandan, Ampang di sini dan berhenti solat sebelum terjumpa wanita itu dan anaknya.

Katanya, wanita berkenaan berusia 40-an manakala tiga anaknya berusia antara enam hingga tiga tahun menunggang motosikal dari Teluk Intan menuju ke rumahnya di Damansara Damai, Sungai Buloh.

"Pada mulanya kami hanya nampak dua anaknya saja dan mahu berikan mereka duit raya sebelum saya ternampak rupanya ada seorang lagi anak dalam baju sejuk wanita itu. Ketika patah balik ke kereta untuk ambil satu lagi sampul duit saya beritahu isteri mahu tumpangkan anak kakak itu.

"Isteri juga setuju kerana kami kasihan melihat kakak itu menunggang motosikal bersama tiga anak dan barang mereka. Pada mulanya kakak itu tidak mahu menerima pelawaan kami yang mahu tumpangkan anaknya, tetapi selepas dipujuk dia akhirnya bersetuju tiga anak naik kereta kami," katanya.

Katanya, mereka kemudian meneruskan perjalanan dan dia mengikuti motosikal wanita itu dari belakang namun selepas kira-kira tiga kilometer (km) perjalanan anak bongsu wanita berkenaan mula menangis ketakutan.

"Kami kemudian berhenti dan menyerahkan kanak-kanak itu kepada ibunya dan meneruskan perjalanan sehingga tiba di rumah mereka untuk menghantar dua lagi anaknya.

"Sebagai ibu bapa kami memahami betapa sukar membawa anak menunggang motosikal dalam keadaan cuaca panas, malah anaknya juga dilihat sudah mengantuk jadi kami bimbang jika mereka membonceng motosikal ibunya," katanya.

Muhammad Azzrul Ameer berkata, dia difahamkan wanita itu adalah ibu tunggal dan bekerja sebagai penghantar makanan serta keluarga berkenaan dalam perjalanan ke rumah selepas pulang beraya di kampung halaman.

"Kakak itu cakap dia pulang ke kampung walaupun terpaksa menunggang motosikal yang menjadi satu-satunya kenderaan mereka kerana mahu tiga anak merasai suasana Aidilfitri. Kisah keluarga itu menunjukkan pengorbanan seorang ibu untuk membahagiakan anaknya dengan cara yang sederhana.

"Ia sangat membuatkan kami sebak kerana kita rasa tidak selamat untuk empat beranak itu menunggang motosikal di lebuh raya tetapi kakak itu mementingkan keselamatan anak apabila dua anaknya juga dipakaikan topi keledar," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 15 April 2024 @ 8:00 AM