MOHAMAD Farid Iskandar menerima anugerah khas Pingat Hang Tuah. FOTO Mohd Yusni Ariffin
MOHAMAD Farid Iskandar menerima anugerah khas Pingat Hang Tuah. FOTO Mohd Yusni Ariffin
Mohd Nasif Badruddin


“SAYA tak fikir apa dah masa tu, saya terus masuk saja asrama untuk selamatkan kawan,” kata Mohamad Farid Iskandar Mohd Zulkarnain, 12, yang menerima Anugerah Pingat Hang Tuah atas keberaniannya menyelamatkan enam rakan dalam kebakaran asrama Maahad Tahfiz al-Quran Wartabiyatul Islamiah, Ogos lalu.

Anak sulung daripada dua beradik itu menerima trofi, sijil dan wang tunai RM5,000 daripada Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dalam Majlis Perasmian Bulan Kebajikan Negara 2017 di Pusat Latihan Perindustrian dan Pemulihan (PLPP) di Bangi, hari ini.

Anugerah Pingat Hang Tuah diperkenalkan pada 1960 dan diberikan kepada tokoh kanak-kanak negara berdasarkan keberanian luar biasa mereka.

Dalam kejadian 1.50 pagi 6 Ogos lalu, Mohamad Farid Iskandar terjaga daripada tidur dan melihat kepulan asap dari bilik asrama di tingkat tiga Maahad Tahfiz al-Quran Wartabiyatul Islamiah di Baling, Kedah.

Menyedari kebakaran itu, dia pantas bangun mengejutkan enam rakan yang sedang lena dan segera menuruni tangga untuk keluar dari situ.

Tanpa berfikir panjang, dia kemudian mencapai baldi dan paip air, diikuti rakannya untuk memadam kebakaran, namun gagal kerana api marak.

Dalam keadaan getir itu, Mohamad Farid Iskandar serta rakan bergegas turun menyelamatkan diri tetapi seorang rakannya dikenali Hazwan jatuh tersungkur dan dia berpatah balik untuk memapah rakan ke tempat selamat.

Mohamad Farid Iskandar berkata, pengalaman ditempuhinya itu masih segar dalam ingatannya dan diharapkan dapat menjadi contoh kepada kanak-kanak lain untuk mengambil tindakan sama dengan segera menyelamatkan diri serta rakan apabila berlaku kecemasan seperti kebakaran.

"Saya sendiri tidak tahu macam mana boleh timbul rasa berani. Saya rasa boleh saja sebab fikir untuk selamatkan rakan dengan mengikut tangga belakang.

"Saya rasa seronok dengan anugerah ini dan kawan lain juga tahu serta berkongsi perasaan sama," katanya yang ditemani ibunya Murni Hayati Abdul Ghani, 31.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 1 Oktober 2017 @ 4:25 PM