FOTO HIASAN.
FOTO HIASAN.
minda

Apabila lalu di hadapan pasangan kekasih di taman, penulis terkedu dan terkejut mendengar kata-kata sang lelaki kepada pasangan perempuannya.

"I love you to the moon and back". Wow sungguh hebat orang zaman sekarang 'bercouple' dan kata-kata yang begitu penuh makna sesuai dengan generasi zaman sekarang ini.

Tiada lagi pantun seloka atau cerita ala Hindustan berlari berkejaran di kebun bunga.

Mendengar kata-kata begitu membuat penulis berfikir sungguh dahsyat percintaan serta kasih sayang mereka.

Bayangkanlah, sayang hingga ke bulan dan balik semula ke bumi.

Sungguh jauh dan penuh dugaan dan kemanisan, tetapi diharapkan ia bukan hanya diucapkan sebelum berkahwin sahaja dan apabila sudah berumah tangga, bulan entah hilang ke mana.

Saya ingin mengupas mengenai percintaan sejati kerana ia sebenarnya banyak segi, kehendak dan suasana persekitarannya.

Selain cinta kepada Allah SWT dan RasulNya yang paling utama, cinta lain adalah cinta kepada keluarga dan pekerjaan yang sedang kita lakukan.

Secara spesifik, penulisan kali ini mengenai cinta kepada kerja dan jika kita melihat serta mengambil iktibar daripada pengucapan pasangan tadi, cinta kepada kerja adalah 'I love my work to the moon and back'.

Tengok dan imbas semula betapa kita melalui masa perit dalam perjalanan kerja dan akhirnya kita sampai juga ke destinasi dan pulang semula (berpencen) nanti.

Apa yang patut dibuat untuk mencintai kerja sebagaimana I love my work to the moon and back adalah agensi penguatkuasaan seperti Polis Diraja Malaysia (PDRM)?

Berikut adalah 10 tip dan adab boleh diamalkan untuk memastikan pekerjaan membuahkan hasil halal dan berkat dalam Islam.

Membaca doa sebelum keluar rumah.

Antara boleh diamalkan ialah:

"Dengan nama Allah, aku bertawakal dengan Allah dan tiada daya dan upaya kecuali dengan Allah Yang Maha Tinggi lagi Yang Maha Agung."

Niat keluar bekerja dengan ikhlas kepada Allah SWT untuk mencari rezeki halal untuk diri dan keluarga serta menyumbang kepada masyarakat.

Abu Mas'ud RA berkata, Nabi SAW bersabda: "Apabila seorang lelaki memberikan nafkah kepada keluarganya dengan ikhlas, maka (pahala) nafkah itu sama dengan (pahala) sedekah." (HR Bukhari)

Bekerja dengan bersungguh-sungguh dan berusaha gigih kerana mengikuti pesanan seperti hadis bahawa Rasulullah SAW pernah bersabda:

"Sesungguhnya Allah SWT mencintai seorang hamba yang apabila dia bekerja, dia menyempurnakan pekerjaannya." HR Tabrani)

Menunaikan tugas dan tanggungjawab dalam pekerjaan dengan jujur serta amanah, sekali gus tidak menyalahgunakan jawatan, kuasa dan harta.

Abdullah Mas'ud RA berkata, Rasulullah SAW bersabda: "Wajib ke atasmu jujur kerana sesungguhnya kejujuran menunjukkan kepada kebaikan dan kebaikan menunjukkan ke syurga serta seseorang selalu jujur dan memelihara kejujuran hingga ditulis dan di sisi Allah sebagai orang jujur." (HR Tirmizi)

Tidak terbabit dengan pekerjaan haram atau syubhah, iaitu yang tidak jelas halal atau haram.

Nu'man Basyir RA berkata: Saya mendengar Rasulullah SAW bersabda: "Perkara halal itu jelas, perkara haram juga jelas dan antara keduanya adalah syuhbah; banyak orang tidak mengetahui apakah perkara halal atau haram dan sesiapa meninggalkannya bebaslah ia untuk agama dan kehormatannya. Dan barang siapa terjatuh di dalamnya, dikhuatiri terjatuh dalam keharaman." (HR Tirmizi)

Tidak melakukan perbuatan dosa dan mungkar kerana ia boleh menjadi sebab terhalangnya rezeki seperti hadis diriwayatkan Tsauban RA yang berkata, Rasulullah SAW bersabda: "Tiada sesuatu yang boleh menambah umur kecuali kebajikan dan tiada sesuatu boleh menolak takdir kecuali doa. Sesungguhnya seseorang akan tercegah daripada rezeki oleh sebab dosa yang dia lakukan." (HR Ibnu Majah).

Sentiasa bersyukur dengan apa yang diperoleh seperti diriwayatkan Abdullah ibnu 'Amru ibnu 'Ash RA bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Sungguh amat beruntunglah orang Islam (berserah diri) dan berasa cukup dengan apa yang direzekikan Allah serta berpada dengan apa yang diberikan-Nya." (HR Muslim).

Bersedekah kerana sebahagian yang diperolehnya menjadi hak orang lain dan meyakini hartanya tidak akan berkurang dengan ibadat itu.

Daripada Abu Hurairah RA bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Harta tidak akan berkurangan dengan sebab sedekah." (HR Muslim)

Tidak menjadikan alasan sibuk mencari rezeki untuk tidak beribadat kerana Abu Hurairah RA berkata, Nabi SAW bersabda: Allah SWT berfirman: "Wahai anak Adam, kerjakanlah ibadat semata-mata untuk-Ku, nescaya Aku penuhi dadamu dengan kekayaan dan Aku tutup kemiskinanmu. Jika engkau tidak mengerjakannya, maka Aku penuhi dadamu dengan kesibukan tetapi Aku tidak menutup kemiskinanmu." (HR Ibnu Majah)

Bertawakal kepada Allah SWT selepas melaksanakan tugasan atau pekerjaan.

Umar al-Khathab RA berkata, Rasulullah SAW bersabda: "Sungguh kalau kamu sekalian bertawakal kepada Allah dengan tawakal yang sungguh-sungguh, nescaya kamu diberi rezeki seperti burung diberi rezeki, ia berangkat pagi dalam keadaan lapar dan pulang petang dalam keadaan kenyang." (HR Tirmizi)

Sayangilah kerja kita walaupun cuma berpendapatan kecil kerana sekurang-kurangnya kita masih ada kerja berbanding ramai lagi yang terpaksa naik turun pejabat untuk mencari kerja.

Penulis Timbalan Ketua Polis Daerah Seri Alam, Johor

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 12 Oktober 2021 @ 7:01 AM