AYU memastikan Aisy Qaiser dan Aisy Aryann mendapat nutrisi lengkap untuk kekal sihat dan cergas.
AYU memastikan Aisy Qaiser dan Aisy Aryann mendapat nutrisi lengkap untuk kekal sihat dan cergas.
Oleh Siti Zarinah Sahib

Membesarkan anak-anak untuk menjadi manusia berguna adalah tanggungjawab yang cukup berat untuk ibu bapa pada masa kini, apatah lagi ibu bapa perlu memastikan mereka membesar dengan sihat sama ada dari segi mental atau fizikal.

Dalam proses membesarkan anak ada banyak faktor yang mempengaruhi tumbesaran si kecil antaranya genetik, kesihatan dan pemakanan ibu sebelum dan ketika mengandung, keadaan persekitaran ketika anak membesar dan keperluan nutrisi yang diberikan kepada mereka.

Dalam hal ini ibu memainkan peranan penting bagi memastikan si kecil sentiasa sihat dan cergas. Sihat bermaksud mendapat nutrisi lengkap sejak dilahirkan manakala cergas pula bermaksud bertenaga dan aktif bergerak.

Pendapat ini dipersetujui pelakon dan ibu kepada dua cahaya mata, Ayu Raudhah Che Wan yang mengakui sifat semula jadi kanak-kanak sememangnya suka bermain dan mempunyai rasa ingin tahu yang sangat tinggi. Apabila diberi peluang berbuat sesuatu mereka akan melakukannya dengan sepenuh hati dan bergerak menggunakan keseluruhan badan. Oleh kerana ramai ibu-ibu berkerjaya dan tidak mempunyai masa, ada di antaranya memberikan anak-anak permainan dan membiarkan mereka bermain sendiri.

"Sebenarnya ia cara yang tidak bagus untuk perkembangan mereka. Ini kerana interaksi dua hala di antara ibu dan anak sangat penting untuk tumbesaran mereka. Selain menjadikan kanak-kanak itu aktif sambil bermain ibu dapat memberikan tunjuk ajar kepada anak.

“Aisy misalnya sangat suka bermain lego dan menyusun blok kayu. Saya akan meminta dia menyusun bersama-sama sambil membetulkan apa yang salah. Pada masa sama dia dapat mengenal jenis bentuk blok kayu seperti bulat, segi tiga atau segi empat," kataanya.

Permainan menggunakan peralatan sebagai rangsangan akan memberikan mereka lebih cabaran. Permainan doh dengan pelbagai warna melatih kemahiran motor halus seperti meramas, menggentel, menguli atau memicit. Mereka juga mempelajari jenis-jenis warna menerusi bentuk doh serta menjadikan anak-anak lebih kreatif mencipta pelbagai bentuk.

Selain permainan yang dibeli di kedai, Ayu juga memberikan mereka barang-barang di rumah yang tidak merbahaya seperti kertas dan cawan plastik. Kertas dibentuk menjadi kapal terbang manakala cawan disusun secara bertingkat-tingkat.

"Aisy seboleh-bolehnya ingin melipat kertas mengikut apa yang saya lakukan, kemudian dia de­ngan pantas melemparkannya sejauh mungkin. Permainan ini menjadikan mereka bergerak ke sana sini," katanya.

Jelas Ayu walaupun Aisy memasuki usia dua tahun namun dia mempunyai semangat tinggi untuk melakukan sesuatu perkara yang mendorongnya untuk kekal aktif dan lasak. Begitu juga dengan adiknya Aryann yang suka mengikut apa yang dilakukan abangnya.

Sebagai ibu Ayu tidak bimbang sekiranya anak-anaknya dimasukkan dalam kategori aktif dan lasak kerana merasakan ia sememangnya sifat normal kanak-kanak. Ayu juga tidak menggalakkan anak-anaknya bermain tablet atau permainan video kerana ia menyebabkan mereka kurang aktif serta menghadkan minda mereka untuk menjadi lebih kreatif.

"Ibu harus bijak dan kreatif mencari permainan menyeronokkan membabitkan tarian, gerakan badan atau boleh membuatkan mereka ketawa. Ini menjadikan mereka seronok bermain. Ia juga dapat menggalakkan kanak-kanak bersosial dan secara tidak langsung keyakinan diri, kepimpinan dan toleransi akan dapat dipupuk sejak awal usia," katanya.

Menerusi pemakanan pula selain pemberian susu Anmum Essential Tanpa Gula Tambahan* Ayu juga memastikan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan serta minuman dadih yang mempunyai banyak khasiat. Buah-buahan seperti oren, tembikai, anggur dan epal amat disukai Aisy. Dengan memberikan kepada mereka dapat mengelak daripada makan makanan tidak berkhasiat yang mempunyai kandungan gula tambahan yang tinggi.

Untuk anak kedua, Muhammad Aisy Aryann, Ayu turut memberikan susu Anmum Essential Step 3 (langkah 3) kerana merasakan apa yang diperoleh Aisy sepatutnya turut dimiliki Aryann. Sebagai ibu yang menjaga kedua anak sepenuhnya, Ayu sentiasa memastikan Aisy dan Aryann mendapat makanan berkhasiat.

Dengan memasak sendiri Ayu lebih tahu apa yang diinginkan anak-anaknya. Tanpa menggunakan sebarang pemanis (gula) dalam masakan termasuk madu, gula putih dan gula perang ia adalah satu langkah bijak bagi memastikan kesihatan si manja terpelihara. Ia juga mengukuhkan ikatan kasih sayang antara ibu dan anak. Walaupun terpaksa mengejar anak ketika sesi makan namun ia adalah pengalaman paling menyeronokkan kerana mereka kelihatan sihat dan aktif.

Ibu bapa perlu mengambil tahu kesan pengambilan gula yang akan memberikan masalah kepada si manja seperti obesiti, kerosakan gigi, kekurangan nutrisi dan mempengaruhi tumpuan.

“Justeru, sangat penting ibu bapa meneliti maklumat pemakanan dan ramuan yang tertera pada label. Semak kandungan nutrisi setiap makanan susu dan pastikan susu yang dibeli tidak mengandungi gula tambahan seperti fruktosa, gula perang, sukrosa, dekstrosa, pepejal sirap jagung, gula putih dan sirap glukosa. Ini sangat penting kerana cara pemakanan yang tidak betul akan menimbulkan masalah di kemudian hari.

“Sebelum membeli saya turut membaca label pada kotak susu. Saya dapati susu Anmum Essential bukan saja tanpa gula tambahan*, malah mengandungi nutrien-nutrien penting seperti Gangliosida (GA ®), DHA, FOS dan Inulin untuk menyokong tumbesaran dan perkembangan si manja,” katanya.

Selain itu, penggunaan susu Anmum Essential juga sangat menjimatkan. Tanpa gula tambahan dalam Anmum Essential ibu hanya memerlukan 28 gram** untuk setiap hidangan dan ia sudah mencukupi untuk keperluan si manja.

*Sukrosa, glukosa, pepejal sirap, pepejal sirap jagung, gula perang, dekstrosa, laktosa, fruktosa, madu dan gula putih ditakrifkan sebagai ‘gula’ dan ‘gula tambahan’ di bawah piawaian CODEX 212-1999 dan CAC / GL23-1997. CODEX menyelaraskan garis panduan piawaian makanan dan kod amalan antarabangsa. Berdasarkan Peraturan-Peraturan Makanan Malaysia 1985, sukrosa, gula perang, dekstrosa, glukosa, fruktosa dan madu adalah ditakrifkan sebagai pemanis bahan.

AE/AD/LB/04091519

** Merujuk kepada Anmum Essential Langkah 3

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 16 September 2015 @ 8:17 AM