CHONG Wei pada upacara penyampaian pingat selepas perlawanan akhir perseorangan lelaki. FOTO Bernama
CHONG Wei pada upacara penyampaian pingat selepas perlawanan akhir perseorangan lelaki. FOTO Bernama
BERNAMA

PUTRAJAYA: Jaguh badminton negara Datuk Lee Chong Wei, tetap menjadi wira di hati rakyat Malaysia walaupun gagal membawa pulang pingat emas pertama negara dalam penampilan ketiga di pentas final Sukan Olimpik.

Chong Wei terpaksa berpuas hati dengan pingat perak acara perseorangan lelaki, yang ketiga untuknya selepas 2008 dan 2012, apabila tewas 18-21, 18-21 kepada Chen Long dari China di Pavilion 4, Riocentro di Rio de Janeiro, Brazil, malam tadi.

Bagi Mohd Fahmi Husin, 32, yang menyokong Chong Wei lebih 10 tahun lalu, pemain itu tetap wira baginya selepas menunjukkan semangat juang yang tinggi sehingga mata terakhir perlawanan tersebut.

"Memang seluruh Malaysia mengharapkan Chong Wei menang tetapi nasib masih lagi tidak menyebelahi kita kali ini. Saya berharap beliau akan terus bangkit daripada kekalahan ini dan fokus kepada kejohanan seterusnya.

"Saya juga berharap beliau kekal wakili negara pada Olimpik seterusnya di Tokyo 2020 kerana kita masih belum nampak pelapis yang boleh menggantikannya," kata pegawai bomba itu.

Mohd Fahmi yang hadir menyaksikan perlawanan itu bersama keluarganya adalah antara ribuan rakyat Malaysia yang hadir menonton aksi tersebut di Dataran Putrajaya di sini, anjuran Kementerian Belia dan Sukan dengan kerjasama Perbadanan Putrajaya.

"Saya rasa hanya sukan sahaja yang boleh menyatukan kesemua rakyat Malaysia yang berbilang kaum. Walaupun kita tidak mendapat emas, sukan sekali lagi menyatukan rakyat Malaysia," katanya.

Sementara itu, seorang pemandu lori dari Puchong, Harry Lee, 50, yang sedih kerana Malaysia terlepas peluang meraih emas, berkata perlawanan itu cukup mendebarkan untuknya.

"Sedih kerana Malaysia sekali lagi tak berpeluang menang emas di Olimpik. Kita kena tunggu empat tahun lagi.

"Namun tahniah kepada Chong Wei dan juga atlet-atlet lain yang berjuang untuk negara di Rio," katanya.

Bagi penuntut Universiti Malaya, S Indiran, 24, walaupun aksi yang ditunjukkan Chong Wei pada hari ini bukan persembahan terbaiknya, beliau tetap bangga dengan pencapaian tiga pingat perak menerusi acara badminton di Olimpik kali ini.

"Saya jangkakan pingat emas hari ini. Chong Wei telah melakukan yang terbaik tetapi Chen Long terlalu kuat untuknya kali ini. Chong Wei bermain lebih baik ketika berdepan Lin Dan semalam.

"Saya harap beliau mampu mengekalkan ranking nombor satu dunia sehingga bersara tapi jika boleh saya mahu melihatnya menang emas di Sukan Olimpik seterusnya," katanya.

Atlet berusia 33 tahun dari Pulau Pinang itu melakarkan sejarah apabila mara ke final buat kali ketiga berturut-turut selepas menewaskan musuh tradisinya Lin Dan 15-21, 21-11, 22-20 pada aksi separuh akhir semalam. Ia juga merupakan kali pertama Chong Wei mengalahkan Lin Dan di pentas Olimpik selepas terpaksa berpuas hati dengan pingat perak apabila tewas kepada lawan sama dalam dua final berturut-turut, iaitu edisi 2008 di Beijing dan 2012 di London.

Chen Long pula mara ke final selepas mengetepikan pemain muda Denmark, Viktor Axelsen 21-14, 21-15.

Terdahulu Axelsen meraih gangsa selepas menewaskan Lin Dan 15-21, 21-10, 21-17 pada aksi penentuan tempat ketiga. - Bernama

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 21 Ogos 2016 @ 2:29 PM