AHLI Majlis Keselamatan PBB mengundi mengenai draf resolusi keahlian penuh Palestin. FOTO Reuters.
AHLI Majlis Keselamatan PBB mengundi mengenai draf resolusi keahlian penuh Palestin. FOTO Reuters.
BERNAMA

Kuala Lumpur: Malaysia menzahirkan kebimbangan dan kekecewaan selepas veto digunakan untuk menghalang Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) daripada menerima Palestin sebagai anggota penuh PBB pada 18 April.

Dalam satu kenyataan dikeluarkan Kementerian Luar (Wisma Putra) pada Jumaat, veto digunakan walaupun terdapat sokongan daripada sebahagian besar negara-negara anggota PBB.

Wisma Putra berkata penggunaan veto dalam perkara penting ini telah menimbulkan persoalan terhadap keinginan sebenar Ahli Majlis Keselamatan PBB untuk merealisasikan hak-hak rakyat Palestin.

Ia berkata ini termasuk hak untuk menentukan nasib mereka sendiri ekoran kependudukan haram Israel di Tebing Barat, Gaza dan Baitulmuqaddis Timur sejak 1967.

Amerika Syarikat (AS) pada Khamis memveto satu resolusi di Majlis Keselamatan PBB yang kebanyakannya disokong oleh lain-lain negara anggota untuk memberi laluan kepada Palestin untuk mendapatkan keanggotaan penuh dalam PBB.

Dua belas negara mengundi menyokong resolusi itu dalam sesi mesyuarat Majlis Keselamatan PBB di New York pada Khamis sementara United Kingdom dan Switzerland berkecuali.

Palestin merupakan pemerhati tetap di PBB sejak 2012.

Satu permohonan untuk menjadi anggota penuh PBB perlu diluluskan oleh Majlis Keselamatan dan dengan undi dua pertiga pada Perhimpunan Agung.

Wisma Putra berkata Malaysia menggesa masyarakat antarabangsa termasuk Majlis Keselamatan PBB untuk terus berusaha ke arah keanggotaan penuh Palestin di PBB.

"Malaysia kekal komited dengan perjuangan rakyat Palestin dan akan meneruskan usaha-usaha ke arah penubuhan sebuah negara Palestin yang merdeka dan berdaulat, berdasarkan sempadan pra-1967, dengan Baitulmuqaddis Timur sebagai ibu negaranya," katanya.


Palestin kecam keputusan AS veto draf resolusi UNSC

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 19 April 2024 @ 4:09 PM