Irwan Shafrizan Ismail

Putrajaya: Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan memberikan Kadar Khas Bayaran Saman bermula 21 April sehingga 21 Mei ini bagi semua saman trafik 2022 dan sebelumnya.

Mengumumkan perkara itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkata, setiap saman boleh dilunaskan dengan kadar harga RM50 dan kadar khas ini tidak terpakai bagi saman trafik yang dikeluarkan pada 2023.

"Walaupun begitu, PDRM komited untuk terus memastikan keselamatan jalan raya pada tahap yang optimum terutamanya pada musim perayaan.

"Maka, bagi memastikan kelancaran perjalanan pengguna jalan raya sempena Hari Raya Aidilfitri ini, PDRM akan melaksanakan Op Lancar pada 18 and 19 April ini dengan memfokuskan kepada laluan yang dijangka mengalami kesesakan.

"Selanjutnya, Op Selamat 20 pula akan dilaksanakan bermula 20 April ini bagi tempoh tujuh hari dengan tema 'Rumah Selamat, Selamat Sampai ke Destinasi'.

"Bagi tujuan ini, PDRM juga akan bekerjasama dengan agensi lain termasuk RELA dan Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) untuk memastikan laluan-laluan 'hotspot' seperti susur masuk dan keluar di plaza tol misalnya, tidak mengalami kesesakan lalu lintas," katanya pada sidang media hari ini.

Selain itu Perdana Menteri berkata, sempena Aidilfitri, Jabatan Penjara akan melaksanakan pelepasan Orang Bebas Berlesen (OBB) di bawah Program Pelepasan Banduan Secara Lesen (PBSL) Ihsan MADANI (Kepulangan Yang Dinanti).

"Ikhtiar ini memberi peluang kepada penghuni penjara beragama Islam untuk merayakan Aidilfitri bersama keluarga tercinta selain penghuni agama lain juga berpeluang mengeratkan hubungan kekeluargaan.

"Pelepasan OBB ini dilaksanakan di seluruh institusi Penjara Malaysia membabitkan pelepasan lebih 1,000 OBB sepanjang Ramadan dan Syawal," katanya.

Berita berkaitan:

PM umum cuti am tambahan Aidilfitri

Aidilfitri: Tol percuma 4 hari

Diskaun khas barangan mentah untuk pengusaha Menu Rahmah

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 18 April 2023 @ 2:48 PM