FADHWA (kanan) menawarkan diri sebagai Ketua Puteri Umno. Turut mengintai peluang, Khaidirah. FOTO Arkib NSTP.
FADHWA (kanan) menawarkan diri sebagai Ketua Puteri Umno. Turut mengintai peluang, Khaidirah. FOTO Arkib NSTP.
Mohammad Khairil Ashraf Mohd Khalid


Kuala Lumpur: Exco Puteri Umno, Fadhwa Anuar meramalkan pertandingan jawatan Ketua Puteri dalam sesi pemilihan parti kali ini sekurang-kurangnya membabitkan tujuh penjuru.

Beliau yang turut menawarkan diri bertanding jawatan berkenaan menyifatkan, pertandingan banyak penjuru itu adalah satu perkembangan positif.

"Ini adalah satu persaingan sangat sihat yang menunjukkan bahawa di saat ramai orang melihat Umno itu sudah hampir mati (dan) hampir lumpuh, tetapi dalam agenda pemilihan, ramai yang ingin menawarkan diri," katanya ketika dihubungi Harian Metro hari ini.

Selain Fadhwa, beberapa nama lain yang menawarkan diri untuk bertanding jawatan berkenaan adalah Ketua Puteri Umno Bahagian Lembah Pantai, Dr Masliha Harun, Setiausaha Puteri Umno, Nurul Hazwani Haslan dan Ahli Majlis Kerja Tertinggi Umno, dan Datuk Khaidirah Abu Zahar.

Mengulas lanjut, Fadhwa juga melihat mereka yang menawarkan diri bertanding jawatan berkenaan mempunyai kekuatan tersendiri.

"Masing-masing ada kekuatan dan kita yakin kebaikan itu bukan untuk kita tetapi ahli Puteri secara keseluruhannya," ujarnya.

Dalam pada itu, beliau menggariskan beberapa perkara yang mahu ditawarkan olehnya kepada Puteri Umno.

Antara yang ditawarkan olehnya adalah bagi membawa sayap parti itu menjadi lebih moden dan sesuai dengan politik global.

"Puteri harus mengukuhkan asas untuk organisasi parti itu sendiri. Bermakna Puteri harus faham peranannya, kena faham fungsinya.

"Kalau Puteri tidak berfungsi dengan baik, maka parti juga tidak dapat berfungsi dengan baik. Kita tidak pernah terpisah antara satu sayap dengan induk parti," ujarnya.

Selain itu, beliau juga mahu agar Puteri Umno menjadi serba boleh membabitkan setiap perkara.

"Kalau kita bercakap tentang sukan, kita tahu. Bila bercakap tentang pendidikan, kita tahu. Bila bercakap isu kesihatan, kita juga tahu.

"Bermakna kita bukan hanya berpolitik semata-mata tetapi kita memberikan buah fikiran dan sudut pandang kita untuk pelbagai aspek dalam negara untuk kesejahteraan rakyat," jelasnya.

Perkara lain yang ditawarkan katanya, adalah memperkukuhkan etika parti dari sudut diplomasi, integriti, amanah dan tanggungjawab.

"Ini semua perlu Puteri faham dan dilaksanakan. Inilah bagi saya tiang-tiang seri untuk memperkukuhkan Puteri pada masa akan datang," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 16 Februari 2023 @ 7:29 PM