ANTARA penduduk yang berada di PPS SMK Jerai. FOTO LUQMAN HAKIM ZUBIR
ANTARA penduduk yang berada di PPS SMK Jerai. FOTO LUQMAN HAKIM ZUBIR
Zuliaty Zulkiffli


Baling: Mangsa banjir yang ditempatkan di tiga Pusat Pemindahan Sementara (PPS) daerah ini meningkat kepada 591 orang daripada 124 keluarga berbanding 534 orang daripada 108 keluarga yang dilaporkan semalam.

Jumlah itu dilaporkan setakat jam 8 pagi hari ini.

Ketua Bahagian Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Kedah, Mejar (PA) Mohd Muaz Mohd Yusoff berkata, mangsa yang ditempatkan di PPS Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Jerai adalah seramai 159 mangsa daripada 51 keluarga.

Beliau berkata, PPS Surau An Nur seramai 257 mangsa daripada 58 keluarga berbanding semalam 200 mangsa daripada 43 keluarga.

"PPS Sekolah Menengah Agama (SMA) Yayasan Khairiah di Kupang pula masih kekal menempatkan 130 mangsa banjir (15 keluarga) terdiri daripada kakitangan sekolah berkenaan.

"Baki 45 lagi mangsa adalah 30 pelajar lelaki dan 15 pelajar perempuan yang masih berada di sekolah terbabit," katanya ketika dihubungi hari ini.

Dalam kejadian kepala air Isnin lalu, sebanyak 12 kampung terjejas dan ditenggelami arus deras berikutan hujan le hampir tiga jam bermula jam 2 petang.

Antara kampung terbabit adalah Kampung Iboi, Kampung Lata Celak, Kampung Padang Empang, Kampung Bukit Iboi, Kampung Masjid Iboi, Kampung Bendang Padang, Kampung Bendang Bechah, Kampung Tok Saba, Kampung Hangus, Kampung Bukit Tinggi, Klinik Kampung Pisang dan Kampung Sadik.

Namun jumlah mangsa semakin bertambah apabila mangsa di Kampung Tanjung Nering, Kampung Seneyek, Kampung Tanjung, Kampung Periuk, Kampung Bok Bak, Kampung Bukit Hijau turut terkesan dalam kejadian itu.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 8 Julai 2022 @ 10:24 AM